Mijn rijbewijs verloopt op of na mijn 75ste verjaardag

Allereerst koopt u een Gezondheidsverklaring (Eigen verklaring). U kunt deze digitaal aanschaffen en invullen via Mijn CBR.

U vult de vragen op de Gezondheidsverklaring in. Hierna ondertekent u de Gezondheidsverklaring door nogmaals in te loggen met uw DigiD mét sms code. Vervolgens betaalt u de Gezondheidsverklaring via iDeal. Zodra u de Gezondheidsverklaring heeft ingediend krijgt u bericht met een toelichting wat er nog nodig is. Zodra het bericht voor u klaar staat, ontvangt u een notificatie per e-mail.

Op Mijn CBR downloadt en print u het bericht en de bijlagen. Het keuringsverslag (geneeskundig verslag) laat u door een arts van uw eigen keuze laten invullen (op het papieren formulier is dit de achterkant). Als u een of meerdere vragen met 'ja' heeft beantwoord, is hierbij een toelichting vereist. U ontvangt hierover dan een bericht met aanvullende vragenlijst die u ook laat invullen door uw keurend arts.

Daarna stuurt u de complete Gezondheidsverklaring en het ingevulde keuringsverslag op naar het CBR, medische administratie, Postbus 1062, 2280 CB Rijswijk. Zodra de informatie door het CBR is ontvangen, beoordeelt de medisch adviseur van het CBR uw rijgeschiktheid.

Bij bepaalde medische aandoeningen is een aanvullende specialistische keuring vereist. Het CBR vraagt dan een onderzoek door een medisch specialist, zoals een oogarts of neuroloog. U ontvangt hiervoor dan een verwijsbrief.
Op basis van de gegevens op de Gezondheidsverklaring (Eigen verklaring) of het rapport van de specialist is het soms nodig om uw rijgeschiktheid in de praktijk te beoordelen. U ontvangt van het CBR dan een uitnodiging voor een rijtest.

Op basis van uw Gezondheidsverklaring (Eigen verklaring) en eventueel extra onderzoek beoordeelt de medisch adviseur van het CBR of u gezond genoeg bent om te rijden. Of, met andere woorden: of u rijgeschikt bent. Dat doet het CBR op grond van de wettelijke normen in de Regeling eisen geschiktheid 2000. Als u rijgeschikt bent kunt u naar de gemeente om een rijbewijs aan te vragen. Aan een nieuw rijbewijs zijn kosten verbonden die u zelf moet betalen. Vraag ernaar bij uw gemeente.feedback