Mijn rijbewijs is ongeldig verklaard wegens het niet betalen van het onderzoek alcohol of drugs. Hoe krijg ik weer een geldig rijbewijs?

Wanneer uw rijbewijs ongeldig is verklaard vanwege het niet verschijnen of niet meewerken aan het onderzoek alcohol of drugs kunt u, binnen 3 jaar na de ongeldig verklaring van uw rijbewijs, alsnog meewerken aan een onderzoek alcohol of drugs.

U betaalt eerst de kosten van de oplegging van het onderzoek aan het incassobureau. Daarna dient u een verzoek in bij het CBR om alsnog mee te werken aan een onderzoek alcohol of drugs. Dit kunt u op de volgende manieren doen: 

  • Vul het contactformulier in;
  • Stuur een brief naar: CBR, divisie Rijgeschiktheid, Postbus 3012, 2280 GA Rijswijk;
  • Neem contact op met de CBR klantenservice: 088 227 7700.


Vervolgens ontvangt u een nieuwe factuur voor de kosten van de uitvoering van een onderzoek alcohol of drugs. Het is niet mogelijk hiervoor een betalingsregeling aan te vragen. Als uw betaling binnen is, ontvangt u een brief met de ontvangstbevestiging van de kosten. In deze brief leest u hoe u een afspraak maakt voor het onderzoek.

Als u na het onderzoek alcohol of drugs geschikt bent beoordeeld, mag u een nieuw rijbewijs aanvragen. Dit mag nadat u uw ongeldig verklaarde rijbewijs naar het CBR heeft opgestuurd.

Werkt u alsnog niet mee aan het onderzoek? Dan kunt u drie jaar na de ongeldig verklaring van uw rijbewijs een procedure opstarten om weer een geldig rijbewijs te krijgen. Het invullen van een Gezondheidsverklaring maakt hier deel van uit.

feedback