Mijn rijbewijs is ongeldig verklaard omdat ik mijn onderzoek alcohol of drugs niet heb gedaan. Hoe krijg ik weer een geldig rijbewijs?

Als u niet meewerkt aan uw onderzoek alcohol en/of drugs, wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u:

 • de kosten voor het onderzoek niet betaalt;
 • niet op tijd bloed prikt;
 • niet naar uw onderzoek gaat;
 • niet op tijd meewerkt aan een urine-onderzoek.


Wat u moet doen om alsnog een geldig rijbewijs te krijgen, hangt af van hoe lang geleden uw rijbewijs ongeldig is verklaard.

Mijn rijbewijs is minder dan 3 jaar geleden ongeldig verklaard

U mag het onderzoek alsnog doen. U hoeft dus niet opnieuw examen te doen.


Neem de volgende stappen:

 1. Controleer of u de opleggingskosten voor het onderzoek al heeft betaald. Heeft u nog niet betaald? Betaal deze kosten dan eerst.
  • Zolang de rekening nog niet is overgedragen aan een incassobureau kunt u de opleggingskosten aan ons overmaken. De betaalgegevens vindt u in de brief die u heeft ontvangen over het ongeldig worden van uw rijbewijs. Heeft u de brief niet meer? Neem dan contact op met onze klantenservice voor de betaalgegevens.
  • Is de rekening al overgedragen aan een incassobureau? Dan betaalt u de rekening van het incassobureau.
 2. Heeft u de opleggingskosten betaald? Neem dan contact met ons op.
 3. Wij sturen u daarna een factuur voor de uitvoeringskosten van het onderzoek.
  Let op: voor deze factuur is geen betalingsregeling mogelijk. Lukt het niet om het bedrag in 1 keer te betalen? Wacht dan met contact opnemen tot u het bedrag bij elkaar heeft.
 4. Zodra u ook de uitvoeringskosten betaald heeft, krijgt u van ons een bericht. Daarin staat dat u zelf een afspraak kunt maken met een psychiater voor het onderzoek.
 5. Ga naar de afspraak en werk mee aan bloedonderzoek en/of urine-onderzoek als de psychiater daarom vraagt..
 6. Blijkt uit het onderzoek dat u weer mag rijden? Dan kunt u bij de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen.
  Let op: voordat u een nieuw rijbewijs aan kunt vragen, moet u uw oude rijbewijs bij het CBR inleveren.


Mijn rijbewijs is meer dan 3 jaar geleden ongeldig verklaard

Is uw rijbewijs meer dan 3 jaar geleden ongeldig verklaard? Dan vult u een Gezondheidsverklaring in via Mijn CBR. U krijgt dan een nieuwe uitnodiging voor het onderzoek. Daarna beslissen we of u een nieuw rijbewijs mag aanvragen.

Let op: u moet de rekening voor de opleggingskosten van het oorspronkelijke onderzoek wel gewoon betalen. Deze komt niet te vervallen bij een nieuwe aanvraag.

Goed om te weten

Als u niet meewerkt aan het onderzoek betaalt u een wegblijftarief. Dit is het bedrag dat de psychiater rekent als u niet op de afspraak komt. De psychiater heeft de tijd namelijk voor u vrijgehouden. Bekijk de kosten op onze tarievenlijst.