Mag ik rijden met een verlopen rijbewijs?

Op dit moment zijn er afspraken waardoor u mag blijven rijden met een verlopen rijbewijs. Lees hieronder of u hier recht op heeft.

Gelden deze afspraken niet voor u en is uw rijbewijs verlopen? Dan mag u niet meer rijden. Als u toch rijdt, loopt u het risico om een boete van de politie te krijgen. Daarnaast bent u niet verzekerd bij ongevallen.

Europese coulance
Door het coronavirus is het tijdelijk niet mogelijk (geweest) om een keurend arts of specialist te bezoeken voor de rijbewijskeuring. Hierdoor lopen rijbewijsbezitters het risico dat buiten hun schuld om het rijbewijs verloopt voordat de geschiktheidsverklaring is afgegeven.

De Europese Commissie heeft daarom besloten om voor specifieke groepen de geldigheid van het rijbewijs te verlengen.

  • Verliep uw rijbewijs in de periode van 1 februari t/m 31 mei 2020? Dan blijft uw rijbewijs geldig tot 1 juli 2021.
  • Verliep uw rijbewijs in de periode van 1 juni t/m 31 augustus 2020? Dan blijft uw rijbewijs 13 maanden langer geldig.
  • Verliep uw rijbewijs in de periode van 1 september 2020 t/m 30 juni 2021? Dan blijft uw rijbewijs 10 maanden langer geldig
  • Verliep uw rijbewijs op of na 1 juli 2021? Dan geldt er geen verlenging van uw rijbewijs. U mag niet rijden met uw verlopen rijbewijs.

Voor beroepschauffeurs met code 95 geldt daarnaast:

  • Verliep of verloopt uw CDE rijbewijs en/of code 95 in de periode van 1 juli 2021 t/m 31 oktober 2021? Dan blijft uw rijbewijs en/of code 95 10 maanden langer geldig.

Lees meer over de Europese coulance.

75+ regeling
Bent u ouder dan 75 en verliep uw rijbewijs voor 1 juni 2021? Dan mag u maximaal 1 jaar blijven rijden met een verlopen rijbewijs als u voldoet aan de voorwaarden:

  • U heeft uw Gezondheidsverklaring ingediend voordat uw rijbewijs verloopt.
  • Uw huidige rijbewijs was minstens 5 jaar geldig.
  • Uw rijbewijs verliep voor 1 juni 2021.

Als u voldoet aan de voorwaarden heeft u daarover een brief van ons ontvangen. Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan mag u niet meer rijden met uw verlopen rijbewijs.

Lees meer over de 75+ regeling.

feedback