Mag ik praktijkexamen doen in mijn situatie?

Twijfel je of je rijexamen kan doen in jouw situatie? Hieronder vind je het antwoord op een aantal veel voorkomende situaties. Heb je een andere vraag? Bespreek jouw situatie dan met je rijopleider of neem contact met ons op.

Mag ik rijexamen doen als ik zwanger ben?

Ja, dat mag. Er bestaan geen aparte regels als je rijexamen wil doen terwijl je zwanger bent. Je beslist zelf of je aan het rijexamen begint. Dit is je eigen verantwoordelijkheid. Voor een zwangere vrouw gelden voor het praktijkexamen dezelfde wettelijke eisen als voor anderen.

Mag ik rijexamen doen als ik doof ben?
Ja, dat mag. Voor doven en slechthorenden gelden geen extra eisen aan de geschiktheid. Het is wel handig als de examinator voor het rijexamen weet dat je slechthorend of doof bent. Dan kan die er bij het examen rekening mee houden.

Tijdens het voorgesprek overlegt de examinator met jouw opleider hoe deze de opdrachten tijdens de lessen geeft. Dan kan hij dit zoveel mogelijk overnemen tijdens het examen.

Mag ik rijexamen doen met een hulphond?
Ja, dat mag. Als je een hulphond meeneemt, is het belangrijk dat je dit ruim van tevoren laat weten.

  • Plant je rijopleider het examen voor je in? Dan belt je opleider met het CBR om te laten weten dat je een hulphond meeneemt.
  • Reserveer je zelf je examen? Neem dan contact met ons op.

Je doet je examen in een auto waarin je hulphond veilig vervoerd kan worden. Neem bij je examen een certificaat van een gecertificeerde hulphondinstructeur mee. Anders wordt je hond niet toegelaten.

Mag ik rijexamen doen als ik een tijdelijke rijontzegging heb?
Nee. Als je een tijdelijke rijontzegging hebt, nemen wij een aanvraag voor jouw praktijkexamen niet in behandeling. Uitzondering hierop is een rijontzegging bij een bromfietsrijbewijs (AM). Dan mag je wel een praktijkexamen voor de auto doen. Maar als je slaagt, kun je het rijbewijs pas aanvragen bij jouw gemeente als de tijdelijke rijontzegging is gestopt.

Staat er al een praktijkexamen gepland dat door een tijdelijke rijontzegging niet kan doorgaan? Dan wordt dit examen automatisch geannuleerd op de avond voor de examendatum.

feedback