Mag ik praktijkexamen doen in mijn situatie?

Hieronder vind je of je praktijkexamen mag doen in een aantal veel voorkomende situaties. Heb je een andere vraag? Bespreek jouw situatie dan met je rijopleider of neem contact met ons op.

Mag ik praktijkexamen doen als ik zwanger ben?

Ja, dat mag. Er bestaan geen aparte regels als je praktijkexamen wil doen terwijl je zwanger bent. Je beslist zelf of je aan het examen begint. Dit is je eigen verantwoordelijkheid. Voor een zwangere vrouw gelden voor het praktijkexamen dezelfde wettelijke eisen als voor anderen.

Mag ik praktijkexamen doen als ik doof ben?
Ja, dat mag. Voor doven en slechthorenden gelden geen extra eisen aan de geschiktheid. Het is wel handig als de examinator voor het praktijkexamen weet dat je slechthorend of doof bent. Dan kan die er bij het examen rekening mee houden.

Tijdens het voorgesprek overlegt de examinator met jouw opleider hoe deze de opdrachten tijdens de lessen geeft. Dan kan hij dit zoveel mogelijk overnemen tijdens het examen.

Mag ik praktijkexamen doen als ik een tijdelijke rijontzegging heb?
Nee. Als je een tijdelijke rijontzegging hebt, nemen wij een aanvraag voor jouw praktijkexamen niet in behandeling. Heb je al een praktijkexamen gepland staan tijdens je rijontzegging? Dan gaat dat examen niet door.

Mag ik praktijkexamen doen met een hulphond?
Ja, dat mag. Je doet dan een faalangstexamen. Deze examens hebben een andere begintijd dan de standaard praktijkexamens auto (B). Zo komen andere kandidaten en examinatoren niet in contact met de hond.

Als je een hulphond meeneemt, is het belangrijk dat je dit direct bij de aanvraag van je examen laat weten.

  • Plant je rijopleider het examen voor je in? Dan belt je opleider met het CBR om te laten weten dat je een hulphond meeneemt.
  • Reserveer je zelf je examen? Neem dan als je de examendatum weet meteen contact met ons op.

Je doet je examen in een auto waarin je hulphond veilig vervoerd kan worden. Neem bij je examen een certificaat van een gecertificeerde hulphondinstructeur mee. Anders wordt je hond niet toegelaten.

Kan ik deze extra kosten voor het faalangstexamen terugkrijgen?
Ja, dat kan. Dit geldt alleen als je het faalangstexamen doet, omdat je een hulphond meeneemt. Vul hiervoor het contactformulier in. Zet hierin de volgende gegevens:

  • Je persoonsgegevens en je kandidaatsnummer;
  • Je rekeningnummer met de voorletters en achternaam van de rekeninghouder.

De kosten worden binnen 2 weken teruggestort op jouw rekening.

feedback