Mag ik meteen rijden als ik geslaagd ben voor het praktijkexamen voor een groot rijbewijs?

Gefeliciteerd dat u bent geslaagd voor uw praktijkexamen vrachtauto (C1 of C), vrachtauto met aanhanger (C1E of CE), bus (D1 of D) of bus met aanhanger (D1E of DE)! We begrijpen dat u meteen wilt rijden, maar dat mag pas als u uw rijbewijs heeft opgehaald bij de gemeente. Rijdt u zonder rijbewijs? Dan kunt u een boete krijgen. Ook bent u niet verzekerd. De dag na uw examen kunt u het rijbewijs persoonlijk aanvragen bij uw gemeente of online via de RDW.

Is de uitslag van uw praktijkexamen na 24 uur nog niet bekend bij de gemeente? Neem dan contact op met onze Klantenservice.

Hoeveel tijd heb ik om mijn rijbewijs aan te vragen?

Als u geslaagd bent voor uw praktijkexamen zet het CBR een Verklaring van geschiktheid en een Verklaring van rijvaardigheid op uw naam in het Rijbewijzenregister. De gemeente kan dit inzien als u uw rijbewijs aanvraagt. U kunt uw rijbewijs aanvragen totdat deze verklaringen verlopen.

Verklaring van geschiktheid
De Verklaring van geschiktheid laat zien dat u geen lichamelijke of geestelijke problemen heeft die invloed hebben op uw rijgedrag. De verklaring is 1 jaar geldig. Als u binnen 1 jaar uw rijbewijs nog niet heeft aangevraagd, moet u opnieuw een Gezondheidsverklaring invullen voordat u een rijbewijs kunt aanvragen.

Verklaring van rijvaardigheid
De Verklaring van rijvaardigheid laat zien dat u zelfstandig en veilig kunt rijden. De verklaring is 3 jaar geldig. Als u binnen 3 jaar uw rijbewijs nog niet heeft aangevraagd, moet u opnieuw theorie- en praktijkexamen doen voordat u een rijbewijs kunt aanvragen.

Meer informatie
Lees meer over het rijbewijs