Kan ik mijn vaarbewijs in Nederland halen als ik in het buitenland woon?

Ja, ook als u in het buitenland woont kunt u in Nederland uw recreatievaartbewijs halen. Heeft u een Nederlands burgerservicenummer (BSN)? Dan kunt u veel online regelen.

Geen Nederlands BSN of DigiD?

Heeft u geen Nederlands burgerservicenummer (BSN) of DigiD? Volg dan de volgende stappen:

1. Vraag uw examen(s) aan

U vraagt uw examen aan via het aanvraagformulier. Als wij het aanvraagformulier hebben ontvangen, krijgt u een brief met de vraag om te betalen. Nadat u betaald heeft plannen we uw examen. U krijgt 2 weken voor de examendatum een bevestiging van uw reservering.

Wilt u uw examen verzetten? Neem dan contact op met onze Klantenservice.

2. Vul een Gezondheidsverklaring in

Vraag een Gezondheidsverklaring op papier aan. Als u de Gezondheidsverklaring naar ons heeft opgestuurd, krijgt u binnen 3 weken reactie per post.

Voor elke vaarbewijspas die u aanvraagt, vult u een Gezondheidsverklaring in. U hoeft alleen de pas aan te vragen waar de meeste vaarbewijzen op staan. Wilt u bijvoorbeeld de pas voor Klein Vaarbewijs 2 aanvragen? Doe dan eerst de examens voor Klein Vaarbewijs 1 én 2. Vraag daarna alleen de pas voor Klein Vaarbewijs 2 aan. Dan betaalt u maar 1 keer de kosten voor een pas en voor de Gezondheidsverklaring.

3. Vraag uw vaarbewijs aan

Bent u geslaagd voor het theorie-examen en heeft u een geldige Gezondheidsverklaring? Dan kunt u uw vaarbewijs aanvragen. Dat doet u met het aanvraagformulier. Als wij het aanvraagformulier hebben ontvangen, krijgt u een brief met het verzoek om te betalen. Als de betaling binnen is, sturen wij uw vaarbewijs binnen 2 weken op.

Meer informatie

Aan welke eisen moet ik voldoen om mijn vaarbewijs aan te vragen?