Kan ik mijn theorie-examen via een reserveringswebsite aanvragen?

Wij raden altijd aan om je theorie-examen via Mijn CBR op onze officiële CBR-website te reserveren. Dit is voor jou het goedkoopst, makkelijkst en veiligst. Ook je opleider kan een theorie-examen voor je reserveren bij het CBR. Je opleider kan hier extra kosten voor rekenen. Examens vanaf 1 maart 2021 kan je opleider alleen voor je reserveren als je toestemming geeft met een machtiging.  

Pas op voor misleidende websites
Er zijn ook websites die voor jou een theorie-examen kunnen reserveren. Dit zijn sites van rijscholen die theoriecursussen in combinatie met een examen aanbieden of het zijn sites van tussenhandelaren. Wij raden af om op deze manier je theorie-examen aan te vragen. Je kan voor vervelende verrassingen komen te staan, want je reserveert niet bij het CBR. Wat voorbeelden:  

  • Soms wordt er door de tussenhandelaar al een examen voor je gereserveerd, terwijl je nog niets bevestigd hebt. Om dit te voorkomen moet je voor examens vanaf 1 maart 2021 een opleider machtigen voordat deze een examen voor je kan reserveren.
  • Je spreekt een datum af, maar zonder overleg wordt er een andere datum gereserveerd.
  • Je betaalt via deze websites altijd meer. Ze brengen vaak hoge administratiekosten in rekening.
  • Je kunt je examen niet zelf verzetten. Dit moet ook via de website en hier kunnen kosten aan verbonden zijn.
  • In het ergste geval worden je persoonsgegevens door de tussenhandelaar misbruikt.  

 

Tip #1: Kijk goed naar de website!
Tussenhandelaren proberen een zo hoog mogelijk zoekresultaat te krijgen in Google. Daarnaast maken ze slim gebruik van lettertypes en kleuren. Vaak lijkt het alsof deze websites bij het CBR horen. Ze gebruiken bijvoorbeeld onze CBR-kleuren en in sommige gevallen ook onze logo’s. Alleen in de kleine letters staat vermeld dat de website niet bij het CBR hoort. De enige officiële website van het CBR is www.cbr.nl.  

Tip #2: Ga voorzichtig om met je gegevens!
De websites vragen toestemming om je gegevens te gebruiken en het examen voor je te reserveren. Ga voorzichtig om met je persoonsgegevens en vul nooit zomaar iets in. Vaak geef je de website toestemming om je gegevens te gebruiken of een examen te reserveren zonder dat je het door hebt. Wanneer je een examen aanvraagt via een website van een tussenhandelaar, is er een afspraak tussen jou en de tussenhandelaar. Het CBR staat buiten deze afspraak. Wij kunnen het examen in dit geval niet voor je annuleren. Ook krijg je geen geld terug van ons. Dit regel je met degene met wie je een afspraak hebt. Check daarom vooraf met wie je te maken hebt.  

Geef daarnaast nooit je burgerservicenummer of een kopie van je identiteitsbewijs door. Opleiders hebben dit niet nodig om een examen voor je te reserveren.  

Tip #3: Machtig alleen je eigen opleider!
Voor theorie-examens vanaf 1 maart 2021 kan een opleider of website alleen je examen voor je reserveren als je ze hiervoor toestemming geeft met een machtiging. Machtig een opleider alleen als je deze helemaal vertrouwt.  

Kortom: wees voorzichtig online. Ga voor informatie over het CBR naar onze officiële website en deel je gegevens alleen in de beveiligde omgeving van Mijn CBR. Kom je een misleidende website tegen of ben je als klant misleid door een website? Meld dit dan bij ConsuWijzer.

feedback