Kan ik mijn theorie-examen verzetten?

Voordat we uitleggen hoe je je theorie-examen verzet, is het belangrijk om te weten dat we regels hebben om je examen te verzetten.

Wat zijn de regels om mijn theorie-examen te verzetten?

 • Je kunt je theorie-examen voor de auto, motor of bromfiets maximaal 3 keer verzetten.
 • Je kunt je theorie-examen verzetten tot 7 dagen vóór je examen naar een eerder of een later moment. Voorbeeld:

Je examen staat gepland op donderdag 1 juni om 15.00 uur. Je kan dan tot en met woensdag 24 mei 14.59 uur je examen nog verzetten naar een latere datum. 

 • Binnen 7 dagen voor je examen kun je het examen alleen verzetten naar een eerder moment als er nog plek is. Voorbeeld:

Het is maandagavond en je examen staat gepland op vrijdag. Als je nu verzet, kun je het examen alleen naar een eerder moment verzetten. Dus op de dinsdag, woensdag of donderdag.


Hoe je je examen verzet, ligt aan hoe je hebt gereserveerd.


Ik heb gereserveerd via Mijn CBR
Heb je zelf de reservering gemaakt via Mijn CBR? Dan wijzig je de datum ook via Mijn CBR.

 1. Log in op Mijn CBR.
 2. Ga naar Lopende zaken > Mijn reserveringen. Selecteer het examen wat je wilt wijzigen en klik op de knop Wijzigen. Gebruik je je telefoon? Klik dan eerst rechts bovenaan op de menuknop.
 3. Kies eerst waar je examen wilt doen.
 4. Kies vanaf welke datum je examen wilt doen. Zie je geen beschikbare plekken? Klik dan op Zoek later en je ziet plekken voor de volgende 2 weken.
 5. Kies een nieuwe datum en tijd.
 6. Hierna zie je de bestaande reservering en de nieuwe reservering. Klik op Ja, ga verder om de nieuwe reservering te bevestigen.
 7. Klik op Afronden en betalen om de wijziging definitief te maken.
 8. Hierna kom je in de winkelwagen. Klik op Akkoord. Moet je betalen? Dan zie je het scherm om te betalen. Is de wijziging gratis? Dan kom je weer terug op de homepage.
 9. Je ontvangt een bevestigingsmail van de wijziging.


Ik heb gereserveerd via mijn rijopleider
Het is niet mogelijk om zelf je theorie-examen bij ons te verzetten als je rijopleider je theorie-examen voor je heeft ingepland. Neem in dit geval contact op met je rijopleider.

Ik heb gereserveerd via het aanvraagformulier 
Je kan het theorie-examen niet zelf verzetten als je je theorie-examen hebt gereserveerd via het aanvraagformulier theorie-examen. Neem in dit geval contact op met onze Klantenservice. Heb je wel DigiD? Verzet je theorie-examen dan via Mijn CBR.

Goed om te weten
Het verzetten van je theorie-examen is gratis behalve als je het theorie-examen verzet naar een avond of weekenddag. In de avond en in het weekend geldt een toeslag van € 5,50. Dit bedrag reken je nog af. Stond je examen juist in de avond of in het weekend en verplaats je hem naar een goedkopere examenplek? Dan betalen we de toeslag binnen 2 weken na je examendatum terug. Dit doen we op de rekening waarmee het examen betaald is.


Meer informatie
Wat als ik mijn theorie-examen niet heb kunnen doen?

feedback