Kan ik mijn rijbewijs vrijwillig inleveren als ik wil stoppen met rijden?

Wilt u niet meer rijden? Dan kunt u vrijwillig uw rijbewijs inleveren bij uw gemeente. Dat noemen we ‘afstand doen van het rijbewijs’. De enige manier om dan weer een nieuw rijbewijs te krijgen, is door opnieuw examen te doen.

Als u staande bent gehouden door de politie en misschien een onderzoek of cursus moet doen bij het CBR, kunt u hierdoor kosten besparen.

Ik ben niet staande gehouden door de politie, maar wil wel stoppen met rijden
Als u niet meer wilt rijden, mag u uw rijbewijs altijd inleveren bij de gemeente. Dit kost u niks. U kunt uw rijbewijs ook gewoon laten verlopen als u niet meer wilt rijden. Met een verlopen rijbewijs mag u niet rijden, maar het is niet verplicht het rijbewijs in te leveren.

Ik ben staande gehouden door de politie, maar ik wil geen onderzoek of cursus doen
Als de politie aan het CBR laat weten dat er twijfels zijn of u veilig kunt rijden, gaan wij beoordelen of u veilig de weg op kunt. We kunnen u daarom vragen om mee te doen aan een onderzoek of cursus. Wilt u dat niet? Dan kunt er ervoor kiezen uw rijbewijs in te leveren. Doe dit ook als het rijbewijs al verlopen is, zodat het proces tegen u gestopt wordt.

Hoef ik de kosten voor het onderzoek of de cursus dan niet te betalen?
Twijfelt de politie of u veilig kunt rijden vanwege uw medische situatie of rijvaardigheid? Voordat wij beslissen of u een onderzoek moet doen, kunt u vrijwillig uw rijbewijs inleveren. Wij sturen u een brief waarin we uitleggen hoe u dit doet. Als u binnen 4 weken nadat u deze brief heeft gekregen uw rijbewijs inlevert, hoeft u geen kosten te betalen en geen onderzoek te doen. Heeft u na 4 weken geen afstand van uw rijbewijs gedaan? Dan krijgt u vervolgens binnen 4 weken een brief dat u een onderzoek moet doen en betaalt u in ieder geval de opleggingskosten voor het onderzoek. Als u het onderzoek niet gaat doen, hoeft u de uitvoeringskosten van het onderzoek niet te betalen.

Moet u een ander onderzoek of cursus doen? Dan betaalt u wel altijd de opleggingskosten. Als u het onderzoek of de cursus niet gaat doen, hoeft u de uitvoeringskosten van het onderzoek niet te betalen.

Hoe doe ik afstand van mijn rijbewijs?
Om afstand te doen van uw rijbewijs neemt u de volgende stappen:

  1. U gaat naar de gemeente met uw rijbewijs.
    • Heeft het CBR uw rijbewijs? Dan gaat u zonder rijbewijs naar de gemeente.
    • Heeft u een brief van ons gekregen waarin we u uitleggen dat u binnen 4 weken uw rijbewijs kunt inleveren, zodat u geen onderzoek hoeft te doen? Dan neemt u de brief mee.
  2. U vult bij de gemeente een afstandsverklaring in.
  3. U krijgt een bevestiging van de gemeente.
  4. Uw rijbewijs wordt ongeldig verklaard. Het CBR krijgt binnen 7 werkdagen een bevestiging van de gemeente. Als u bent staande gehouden door de politie en het CBR bezig was met een proces over u, stopt dat proces.

Kan ik afstand doen van een deel van mijn rijbewijs?
U kunt ervoor kiezen om alleen afstand te doen van sommige rijbewijscategorieën. Het rijbewijs wordt alleen voor die categorieën ongeldig verklaard. Heeft u bijvoorbeeld een bromfietsrijbewijs (AM) en een autorijbewijs (B)? Dan kunt u ervoor kiezen om alleen afstand te doen van uw autorijbewijs.

Als u bent staande gehouden door de politie, beoordeelt het CBR of u alsnog een onderzoek moet doen voor de categorieën die u overhoudt. Als u niet bent staande gehouden, kunt u direct een bromfietsrijbewijs aanvragen bij de gemeente.