Kan ik een spoedexamen aanvragen?

Ja, je kan een spoedexamen aanvragen. Dit kan alleen als je langer dan 6 maanden naar het buitenland gaat voor werk of stage.

Hiervoor moet je 2 bewijzen insturen:

 • Een officiële verklaring van je werkgever of school. Hierop moeten de startdatum en de verblijfsperiode vermeld staan.  
 • Bewijs van je geplande vertrekdatum. Bijvoorbeeld een vliegticket of visumaanvraag.

Daarnaast moet je een gereserveerd theorie-examen hebben staan óf je moet al geslaagd zijn voor het theorie-examen. Ook moet je gezond genoeg zijn om te mogen rijden. Dat beoordelen we met een Gezondheidsverklaring. Je hebt géén Gezondheidsverklaring nodig voor het bromfietsexamen (AM).

Hoe vraag ik een spoedexamen aan?

Digitaal aanvragen:

 1. Vul het contactformulier in. In het tekstvak schrijf je: ‘Ik wil een spoedexamen aanvragen.’
 2. Binnen 2 werkdagen ontvang je een mail van het CBR met verdere instructies. Volg deze instructies op om de aanvraag compleet te maken.
 3. Na goedkeuring neemt het CBR contact op met je rijopleider om het examen te plannen. Je betaalt hiervoor het examentarief plus een spoedtoeslag.


Per post aanvragen:

 1. Stuur de aanvraag voor het spoedexamen en de verklaring van je school of werkgever naar:
  CBR afdeling Klantenservice
  Postbus 4046
  6803 EA Arnhem
 2. Na goedkeuring neemt het CBR contact op met je rijschool om het examen te plannen. Je betaalt hiervoor het examentarief plus een spoedtoeslag.


Goed om te weten

 • De verklaring van je school of werkgever moet minimaal 14 dagen voor vertrek binnen zijn bij het CBR.
 • Is het spoedexamen een herexamen? Dan mag dat ook binnen 14 dagen na het eerste examen gepland worden. Normaal gesproken kan dit niet.
 • Gaat je examen niet door vanwege een defect voertuig? Dan kan je samen met je rijopleider kiezen voor een spoedexamen. Zo kan het examen snel ingehaald worden. Ook dan betaal je het examentarief plus een spoedtoeslag.
 • Ook moet je je opleider gemachtigd hebben voor het examen. Zodra je je rijopleider gemachtigd hebt moet je rijopleider een examenaanvraag in het reserveringssysteem zetten. Zonder deze aanvraag kan het examen niet ingepland worden. Geef dit dus door aan je rijopleider.