Kan ik afstand doen van mijn rijbewijs?

Voordat wij een besluit nemen, kunt u ervoor kiezen om vrijwillig afstand te doen van uw rijbewijs. Als u binnen 14 dagen na ontvangst van de toegezonden informatiebrief afstand doet van uw rijbewijs, nemen wij geen besluit. En hoeft u geen kosten te betalen en zich niet te laten onderzoeken.

U kunt afstand doen van uw rijbewijs door het in te leveren bij uw gemeente. Uw rijbewijs wordt dan ongeldig verklaard voor alle categorieën. Het CBR krijgt binnen 7 werkdagen een bevestiging van afstand van de gemeente, waarna het CBR de procedure stopt.

Gedeeltelijk afstand doen
U kunt ook kiezen om alleen afstand te doen van sommige rijbewijscategorieën. Het rijbewijs wordt alleen voor die categorieën ongeldig verklaard. Houdt er rekening mee dat u mogelijk voor de andere categorieën alsnog moet meewerken aan een onderzoek bij het CBR. Dit beoordeeld het CBR nadat u gedeeltelijk afstand heeft gedaan.
Heeft u bijvoorbeeld een bromfietsrijbewijs (AM) en een autorijbewijs (B)? Dan kunt u ervoor kiezen om alleen afstand te doen van uw autorijbewijs. Wilt u in de toekomst uw autorijbewijs terug? Dan moet u opnieuw examen doen.

feedback