Kan ik afstand doen van mijn rijbewijs?

Voordat wij een besluit nemen, kunt u ervoor kiezen om vrijwillig afstand te doen van uw rijbewijs. Als u binnen 14 dagen na ontvangst van de toegezonden informatiebrief afstand doet van uw rijbewijs, nemen wij geen besluit. En hoeft u geen kosten te betalen en zich niet te laten onderzoeken.

U kunt afstand doen van uw rijbewijs door het in te leveren bij uw gemeente. Uw rijbewijs wordt dan ongeldig verklaard voor alle categorieën. Het CBR krijgt binnen 7 werkdagen een bevestiging van afstand van de gemeente, waarna het CBR de procedure stopt.

Gedeeltelijk afstand doen
U kunt ook kiezen om alleen afstand te doen van sommige rijbewijscategorieën. Het rijbewijs wordt alleen voor die categorieën ongeldig verklaard. Houdt er rekening mee dat u mogelijk voor de andere categorieën alsnog moet meewerken aan een onderzoek bij het CBR. Dit beoordeeld het CBR nadat u gedeeltelijk afstand heeft gedaan.
Heeft u bijvoorbeeld een bromfietsrijbewijs (AM) en een autorijbewijs (B)? Dan kunt u ervoor kiezen om alleen afstand te doen van uw autorijbewijs. Wilt u in de toekomst uw autorijbewijs terug? Dan moet u opnieuw examen doen.

Mijn rijbewijs ligt nog bij het CBR. Wat nu?
U vult een afstandsverklaring in bij uw gemeente. De gemeente neemt vervolgens contact op met het CBR. Het CBR stuurt uw rijbewijs rechtstreeks naar uw gemeente met het verzoek het rijbewijs ongeldig te verklaren.

U ontvangt per brief een bevestiging van het CBR over het doorsturen van uw rijbewijs naar de gemeente. Hierin staat dat uw rijbewijs ongeldig is verklaard en dat wij geen besluit nemen. U hoeft geen kosten te betalen en u hoeft zich niet te laten onderzoeken. Uw dossier wordt gesloten.


feedback