Kan ik afstand doen van mijn rijbewijs?

Wanneer u wil stoppen met rijden en nooit meer gebruik wil maken van uw rijbewijs, dan kunt u hier afstand van doen. Dat kan op 2 manieren:

• Via het RDW
Via de website van het RDW download u een afstandsverklaring zodat de categorie of het rijbewijs ongeldig kan worden verklaard. U levert het ongeldig verklaarde rijbewijs in bij het RDW.

• Via de gemeente
U levert het rijbewijs in bij de gemeente met een ondertekende afstandsverklaring. Of u de afstandsverklaring op het gemeentehuis tekent of u deze thuis zelf moet invullen, verschilt per gemeente. Neem daarom contact op met uw gemeente voor meer informatie. Na het inleveren van uw rijbewijs en de afstandsverklaring krijgt u een bevestiging van de gemeente.

U kunt het rijbewijs ook laten verlopen als u niet meer wilt rijden. Met een verlopen rijbewijs mag u niet rijden. U loopt het risico om een boete van de politie te krijgen. Ook bent u niet verzekerd bij ongevallen.

Kan ik afstand doen van een deel van mijn rijbewijs?
U kunt ervoor kiezen om alleen afstand te doen van sommige rijbewijscategorieën. Het rijbewijs wordt alleen voor die categorieën ongeldig verklaard. Heeft u bijvoorbeeld een bromfietsrijbewijs (AM) en een autorijbewijs (B)? Dan kunt u ervoor kiezen om alleen afstand te doen van uw autorijbewijs.

Ik heb een Gezondheidsverklaring ingediend, maar wil toch afstand doen. Wat nu?
Heeft u bij uw Gezondheidsverklaring (een) categorie(ën) aangevraagd waarvan u toch geen gebruik wil maken? Neem contact op met onze klantenservice of stuur ons dan een brief waarin u dit bij ons aangeeft. Vermeld de categorie waarvan u afstand wil doen, uw BSN en onderteken de brief met uw handtekening. U mag uw brief versturen naar:

CBR Medische administratie
Postbus 1062
2280 CB Rijswijk


Wanneer u toch weer gebruik wil maken van de categorie(ën), dient u opnieuw een Gezondheidsverklaring in. Als u door het CBR geschikt bent verklaard kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen. Daarop wordt/worden de categorie(ën) weer bijgeschreven.


feedback