Ik moet een rijtest doen, wat nu?

Als u bericht krijgt dat u een rijtest moet doen, staat in het bericht hoe u de rijtest kan plannen. Ook staat hierin of u de rijtest in uw eigen auto kan doen of met een lesauto moet rijden.

  • Heeft u nog geen rijbewijs en wilt u examen doen? Dan moet u al redelijk zelfstandig kunnen rijden wanneer u de rijtest doet. Als u een rijtest zien of denken doet, adviseren dat u de rijtest doet na ongeveer 20 uur rijles. Als u een rijtest doen doet, kunt u de rijtest al wat eerder doen. Na ongeveer 5 à 10 lessen.
  • Wilt u uw rijbewijs verlengen? Dan kunt u uw rijtest plannen zodra u onze oproep heeft gekregen.

Waarom moet ik een rijtest doen?
Als u een Gezondheidsverklaring indient, beoordeelt het CBR uw medische situatie. Soms heeft uw medische situatie invloed op hoe geschikt u bent om te rijden. In uw geval is het nodig om te beoordelen of uw gezondheid invloed heeft op het besturen van een voertuig. En of u dit veilig en verantwoord doet. Dit kan alleen in de praktijk.

Wat is een rijtest?
Een rijtest is een onderzoek om te bepalen of u geschikt bent om te rijden. De test is gratis. Meestal doet u de rijtest in uw eigen auto. Soms moet dit in een lesauto. Dit staat dan in uw brief. U betaalt dan wel voor het huren van de lesauto. De test is niet hetzelfde als een examen. Bij een examen beoordeelt het CBR of u de regels in het verkeer goed kunt toepassen. Bij een rijtest beoordeelt het CBR of u met uw medische situatie veilig kunt rijden.

Een rijtest duurt een uur. Eerst heeft u een kennismakingsgesprek, dan gaat u ongeveer een half uur rijden en daarna heeft u een eindgesprek. Een deskundige van het CBR beoordeelt of u veilig met het voertuig om kunt gaan. Deze deskundige is gespecialiseerd in rijden met een medische beperking. Uw rijinstructeur mag ook meerijden als hij een WRM-certificaat heeft voor het voertuig waarvoor u een rijtest doet.

Door de coronamaatregelen is het op dit moment niet toegestaan dat een rijinstructeur mee gaat tijdens de rijtest. Bekijk alle maatregelen op onze website.

Waar letten we op bij de rijtest?
Een rijtest passen we altijd aan op uw situatie. De inhoud van de test verschilt dus per persoon. Afhankelijk van uw situatie letten we vooral op ‘zien’, ‘denken’, ‘doen’, of een combinatie hiervan.

  • Meer info over de rijtest zien.
  • Meer info over de rijtest denken.
  • Meer info over de rijtest doen.

Wat kan het CBR bepalen na de rijtest?
Na de rijtest hoort u direct hoe het is gegaan. De deskundige geeft de uitkomst door aan de arts van het CBR. Die neemt het besluit over uw rijgeschiktheid. U ontvangt ons besluit per post of via de mail. Het besluit kan zijn:

  • U mag (blijven) rijden.
  • U mag rijden met aanpassingen aan het voertuig. Onze deskundige bespreekt de mogelijkheden met u.
  • U mag niet (meer) rijden. U kunt dan geen rijexamen doen en geen nieuw rijbewijs aanvragen.

Meer informatie
Lees meer over rijden met gezondheidsproblemen of een medische beperking.

feedback