Ik moet een aangepast praktijkexamen (AA-examen) doen, wat is dat?

Bij een AA-examen doe je examen met een examinator die speciaal is opgeleid om je rijvaardigheid te beoordelen als je een medische aandoening hebt. Als dit voor jou geldt, staat dit in het besluit op je Gezondheidsverklaring. Dit heeft altijd een medische reden:  

  • Heb je bijvoorbeeld op de Gezondheidsverklaring aangegeven dat je AD(H)D of ASS hebt? Dan wordt je examen afgenomen door een examinator die daarvoor is opgeleid. Deze examinator heeft de juiste kennis om te bepalen of je met je aandoening goed om kan gaan in het verkeer en rijvaardig bent.  

  • Heb je een aandoening aan je armen of benen en heb je een aangepaste auto nodig? Dan kan deze examinator beoordelen of je de juiste aanpassingen in het examenvoertuig hebt. Hij kijkt ook of je met deze aanpassingen veilig aan het verkeer kan deelnemen. 


Het is belangrijk dat de examinator van tevoren jouw situatie kent. Daarom krijgt hij inzicht in de informatie die hij nodig heeft om jou te beoordelen. Hij kan niet je hele medische dossier inzien. 

Hoe reserveer ik een aangepast praktijkexamen?  
Je opleider kan dit examen voor je reserveren. Zorg ervoor dat je je opleider toestemming geeft om het examen te reserveren. Dit doe je met een machtiging. Zeg ook tegen je opleider dat het om een AA-praktijkexamen gaat. 

Moet je lang wachten voordat je een examen met een gespecialiseerde examinator kan doen? Vraag je opleider dan om contact op te nemen met het CBR. Onze planning kijkt of je eerder examen kan doen.  

Wat zijn de eisen om te slagen voor een aangepast praktijkexamen? 
De inhoud en de eisen van een AA-praktijkexamen zijn hetzelfde als bij een standaard praktijkexamen. 

Meer informatie 
Rijexamen in een aangepaste auto 

feedback