Ik heb een besluit gekregen op mijn Gezondheidsverklaring. Hoe lang heb ik nu de tijd om mijn rijbewijs te verlengen?

Heeft u bericht gehad dat u geschikt bent om te rijden? Dan heeft u 1 jaar de tijd om uw rijbewijs te verlengen bij de gemeente. Als u dit niet binnen 1 jaar doet, verloopt het besluit. U moet dan opnieuw een Gezondheidsverklaring indienen.

Kan ik wachten met verlengen tot mijn rijbewijs verloopt?
Dat ligt eraan of u onbeperkt geschikt bent of voor een kortere tijd geschikt bent. Wat voor u geldt, staat duidelijk in de brief met uw besluit. Bekijk hieronder wat wij aanraden per situatie:

U bent onbeperkt geschikt
Wij raden u aan om 2 weken voordat uw rijbewijs verloopt uw rijbewijs te verlengen bij uw gemeente. De geldigheid van uw nieuwe rijbewijs gaat namelijk in vanaf de dag dat u deze aanvraagt. Door te wachten tot uw rijbewijs bijna verloopt, maakt u zo lang mogelijk gebruik van de geldigheid van het oude rijbewijs.

U bent voor een bepaalde tijd geschikt om te rijden
Als dit voor u geldt, staat dat in uw besluitbrief. U bent bijvoorbeeld geschikt voor 1, 3 of 5 jaar. Dit heeft altijd een medische reden. We raden u dan aan om niet te wachten, maar om meteen uw rijbewijs te verlengen. Als u geschikt bent voor een kortere tijd dan gaat de geldigheid van het nieuwe rijbewijs in op de dag dat het CBR het besluit neemt.

U krijgt 1 of meer nieuwe codes op uw rijbewijs
Als u een medische situatie heeft, kan het dat u alleen onder bepaalde voorwaarden mag rijden. U mag bijvoorbeeld alleen met een automaat rijden. U krijgt dan een code op uw rijbewijs. Krijgt u een nieuwe code? Dan moet u binnen 4 weken een nieuw rijbewijs aanvragen. Als dit voor u geldt, staat dit in uw brief. Wilt u langer wachten? Neem dan contact met ons op.

Militair of buitenlands rijbewijs omwisselen
Wilt u uw militair rijbewijs of buitenlands rijbewijs omwisselen? Dan is het besluit van uw Gezondheidsverklaring ook 1 jaar geldig. De RDW kan u informatie geven over het omwisselen van uw buitenlandse rijbewijs.

Goed om te weten

U kunt op Mijn CBR het bericht terugvinden waarin staat dat u geschikt bent om te rijden.

Meer informatie
Hoe lang is mijn rijbewijs geldig?