Ik heb een besluit gekregen op mijn Gezondheidsverklaring. Hoe lang heb ik nu de tijd om mijn rijbewijs te verlengen?

Als wij uw Gezondheidsverklaring beoordeeld hebben, krijgt u een bericht waarin staat of u geschikt bent om te rijden. U kunt dit ook teruglezen op Mijn CBR. Bent u geschikt? Dan kunt u nu uw rijbewijs verlengen bij uw gemeente. Dat moet u doen voordat het besluit van uw Gezondheidsverklaring verloopt.

Tot wanneer kan ik mijn rijbewijs verlengen met mijn besluit?
Wilt u uw rijbewijs verlengen of uw militair rijbewijs of buitenlands rijbewijs omwisselen? Dan is het besluit van uw Gezondheidsverklaring 1 jaar geldig. U heeft dus 1 jaar de tijd om uw rijbewijs te verlengen of om te wisselen. Wacht u te lang en is dit jaar voorbij? Dan moet u opnieuw een Gezondheidsverklaring indienen.

Wilt u weten wat het beste moment is om uw rijbewijs te verlengen? Dat ligt eraan of u onbeperkt geschikt bent of voor een kortere tijd geschikt bent. Wat voor u geldt staat duidelijk in uw besluit. Bekijk hieronder wat wij aanraden per situatie.

 • U bent onbeperkt geschikt:
  Wij raden u aan om 2 weken voordat uw rijbewijs verloopt uw rijbewijs te verlengen bij uw gemeente. De geldigheid van uw nieuwe rijbewijs gaat namelijk in vanaf de dag dat u deze aanvraagt. Door te wachten tot uw rijbewijs bijna verloopt, maakt u zo lang mogelijk gebruik van de geldigheid van het oude rijbewijs.

  Wilt u een buitenlands rijbewijs omwisselen? Neem dan contact op met de RDW. Zij kunnen u informeren over het omwisselen van uw rijbewijs.

 • U bent voor een kortere tijd geschikt om te rijden:
  Als dit voor u geldt, staat dat in uw besluitbrief. U bent bijvoorbeeld geschikt voor 1, 3 of 5 jaar. Dit heeft altijd een medische reden. We raden u dan aan om niet te wachten, maar om meteen uw rijbewijs te verlengen. Als u geschikt bent voor een kortere tijd dan gaat de geldigheid van het nieuwe rijbewijs in op de dag dat het CBR het besluit neemt.

 • U krijgt 1 of meer codes op uw rijbewijs:
  U krijgt een code op uw rijbewijs als u bijvoorbeeld alleen met een bril of lenzen mag rijden. Als dit voor u geldt, staat dat in uw besluitbrief. We raden u dan aan om niet te wachten, maar om meteen uw rijbewijs te verlengen. Krijgt u alleen een code op uw rijbewijs maar bent u niet voor een kortere tijd geschikt om te rijden? Dan gaat de geldigheid van het nieuwe rijbewijs in op de dag dat u uw rijbewijs aanvraagt bij de gemeente.


Meer informatie
Hoe lang is mijn rijbewijs geldig?

feedback