Ik heb een besluit gekregen op mijn Gezondheidsverklaring. Hoe lang heb ik nu de tijd om mijn praktijkexamen te doen?

Als wij uw Gezondheidsverklaring beoordeeld hebben, krijgt u een bericht waarin staat of u geschikt bent om te rijden. U kunt dit ook teruglezen op Mijn CBR. Bent u geschikt? Dan kunt u nu uw praktijkexamen aanvragen. Dat moet uw opleider doen voordat het besluit van uw Gezondheidsverklaring verloopt.

Tot wanneer kan ik examen doen met mijn besluit?

Meestal heeft u 3 jaar de tijd om examen te doen voor de aangevraagde examencategorie(ën). Soms is het besluit minder lang geldig. Dat heeft altijd een medische reden. Als dat voor u geldt, staat dat duidelijk in uw besluitbrief. Bent u voor minder dan 3 jaar geschikt? Dan kunt u examen doen totdat de geschiktheid verloopt. Kijk hieronder welke situatie voor u geldt:

  • Ik ben geslaagd
    Bent u geslaagd voor het examen? Dan kunt u binnen 1 jaar uw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Als je binnen 1 jaar je rijbewijs nog niet hebt aangevraagd, moet je opnieuw een Gezondheidsverklaring invullen voordat je een rijbewijs kunt aanvragen.

  • Ik ben gezakt
    Bent u gezakt voor het examen? Dan kunt u nog geen rijbewijs aanvragen. Uw besluit op de Gezondheidsverklaring is in de meeste gevallen 3 jaar geldig. U hoeft dan dus geen nieuwe Gezondheidsverklaring in te dienen om herexamen te doen. Als u geschikt bent voor een korter tijd dan staat dit in uw besluitbrief. U moet dan een Gezondheidsverklaring indienen als deze tijd voorbij is en u alsnog herexamen wilt doen.


  • Ik wil voor meer categorieën examen doen
    Heeft u meerdere examencategorieën aangekruist op uw Gezondheidsverklaring? Wilt u bijvoorbeeld uw rijbewijs voor de auto (B) en uw rijbewijs voor de aanhanger (BE) halen? Dan kunt u voor al deze categorieën examen doen met dezelfde Gezondheidsverklaring. U heeft in de meeste gevallen 3 jaar de tijd om deze examens te doen. Als het besluit op uw Gezondheidsverklaring minder lang geldig is staat dit in de besluitbrief.


Meer informatie

Hoe lang is mijn rijbewijs geldig?

feedback