Ik heb ADHD, ADD of een Autisme Spectrum Stoornis en wil praktijkexamen doen voor het motor- of autorijbewijs. Mag ik zelf mijn specialist kiezen?

Voordat u praktijkexamen doet, beoordeelt het CBR uw rijgeschiktheid aan de hand van een Gezondheidsverklaring. Heeft u ADHD, ADD of autisme? Dan gaat u, na het invullen van de Gezondheidsverklaring, langs bij een onafhankelijke psychiater voor een onderzoek. En doet u een rijtest. Zo kunnen we goed beoordelen of u veilig kunt rijden. De geschiktheidseisen zijn vastgelegd in de wettelijke Regeling eisen geschiktheid 2000..

Bij ADHD, ADD of autisme moet een onafhankelijk psychiater het onderzoek doen en het rapport opmaken. Er is namelijk geen sprake van feitelijke informatie die de behandelaar kan doorgeven en in deze gevallen geeft de specialist een oordeel over de rijgeschiktheid. U wordt door het CBR verwezen naar een onafhankelijk specialist die de rijbewijseisen goed kent en kennis heeft van ADHD, ADD of autisme spectrumstoornissen.


 

Wat moet u doen?
1. Vul de Gezondheidsverklaring volledig in op Mijn CBR. U logt in en ondertekent met DigiD met sms-controle. U betaalt de verklaring met IDeal. u vult alleen in dat u ADHD of ADD heeft als u op dit moment de diagnose heeft. Is de behandeling voor uw 16e verjaardag door een arts gestaakt, gebruikt u geen medicijnen en heeft u geen klachten meer? Vul dan ‘nee’ in bij de vraag over ADHD en ADD.

2. U ontvangt direct de ontvangstbevestiging van uw ingediende Gezondheidsverklaring per mail en via Mijn CBR.

3. Als u op de Gezondheidsverklaring één of meer vragen met ‘ja’ heeft beantwoord, moet u naar een arts en/of specialist. Bij ADHD, ADD en autisme is dat een psychiater. U ontvangt hierover zo snel mogelijk een bericht via Mijn CBR, inclusief de benodigde formulier(en) en verwijzing(en). Bij het bericht vindt u tevens ZD-code(s) waarmee de arts uw informatie snel en digitaal kan invullen en naar ons toe kan sturen. Maak een afspraak voor het invullen van het formulier met de arts en/of specialist(en). Wilt u liever naar een andere specialist, dan kunt u meestal een afspraak maken bij een onafhankelijke specialist uit deze lijst[MvH1] [CM2] . Doet u voor het eerst rijexamen en heeft u ADHD of autisme, dan hoeft u niet te wachten op de verwijzing en kunt u direct een afspraak maken met een specialist uit de lijst. Heeft u ADD of wilt u met ADHD of autisme uw rijbewijs verlengen? Neem dan na ontvangst van de verwijzing eerst telefonisch contact op met het CBR om dit te bespreken, dan sturen wij u een nieuwe verwijzing[MvH3] . Neem een printje van alle berichten en uw identiteitsbewijs mee naar de afspraak.

4. De psychiater onderzoekt u en vult de formulieren in.

5. U mag de ingevulde formulieren altijd inzien: maak of vraag een kopie voor uw eigen administratie. Werkt de arts met Zorgdomein? Dan worden de gegevens direct naar ons gestuurd. Vult hij het papieren formulier in? Stuur ze dan zelf terug naar CBR, Gezondheidsverklaring, Postbus 1062, 2280 CB Rijswijk (ZH).

6. Een arts van het CBR beoordeelt al uw informatie en u ontvangt bericht via Mijn CBR. Kijk hier voor actuele reactietermijnen <linken naar cbr.nl/reactietermijn>.


7. Bij geschiktheid krijgt u van het CBR een uitnodiging voor een rijtest.

8. Als de rijtest goed verloopt, krijgt u via Mijn CBR het besluit van het CBR dat u rijgeschikt bent. Uw rijschool kan het praktijkexamen voor u aanvragen of u kunt langs bij de gemeente om uw rijbewijs te vernieuwen.


 

feedback