Ik heb ADHD, ADD of een Autisme Spectrum Stoornis en wil praktijkexamen doen voor het motor- of autorijbewijs. Mag ik zelf mijn specialist kiezen?

Voordat u praktijkexamen doet, beoordeelt het CBR uw rijgeschiktheid aan de hand van een Gezondheidsverklaring. Heeft u ADHD, ADD of autisme? Dan gaat u, na het invullen van de Gezondheidsverklaring, langs bij een onafhankelijke psychiater voor een onderzoek. De psychiater adviseert of u een rijtest moet doen. Met een rijtest kunnen we goed beoordelen of u op een veilige en verantwoorde manier kunt rijden. De geschiktheidseisen zijn vastgelegd in de wettelijke Regeling eisen geschiktheid 2000..

Bij ADHD, ADD of autisme moet een onafhankelijk psychiater het onderzoek doen en het rapport opmaken. Er is namelijk geen sprake van feitelijke informatie die de behandelaar kan doorgeven en in deze gevallen geeft de specialist een oordeel over de rijgeschiktheid. U wordt door het CBR verwezen naar een onafhankelijk specialist die de rijbewijseisen goed kent en kennis heeft van ADHD, ADD of autisme spectrumstoornissen.

Wat moet ik doen?

  1. Vul de Gezondheidsverklaring volledig in op Mijn CBR. U heeft uw DigiD nodig. U betaalt de verklaring met iDEAL. U vult alleen in dat u ADHD of ADD heeft als u op dit moment de diagnose heeft. Is de behandeling voor uw 16e verjaardag door een arts gestaakt, gebruikt u geen medicijnen en heeft u geen klachten meer? Vul dan ‘nee’ in bij de vraag over ADHD en ADD.
  2. U ontvangt direct de ontvangstbevestiging van uw ingediende Gezondheidsverklaring per mail en via Mijn CBR.
  3. Als u op de Gezondheidsverklaring één of meer vragen met ‘ja’ heeft beantwoord, moet u naar een arts en/of specialist(en). Bij ADHD, ADD en autisme is dat een psychiater. Het kan zijn dat u naar meerdere artsen/specialisten moet. Dit ligt aan de vragen die u heeft beantwoord. U ontvangt hierover zo snel mogelijk een bericht via Mijn CBR, inclusief de benodigde verwijzing(en) en vragenlijst(en). Kies vervolgens een psychiater uit de Specialistenzoeker. Maak dan een afspraak voor het invullen van het formulier. U vindt in uw bericht ook ZD-code(s). ZD staat voor ZorgDomein. Hiermee kan de arts uw formulier snel en digitaal invullen en naar ons toe sturen.
  4. Neem een printje van alle berichten die in Mijn CBR staan en neem uw identiteitsbewijs mee naar de afspraak.
  5. Tijdens de afspraak onderzoekt de psychiater u en vult de formulieren in.
  6. U mag de ingevulde formulieren altijd inzien: maak of vraag een kopie voor uw eigen administratie. Werkt de arts met Zorgdomein? Dan worden de gegevens direct naar ons gestuurd. Vult hij het papieren formulier in? Stuur ze dan zelf terug naar: CBR, Gezondheidsverklaring, Postbus 1062, 2280 CB Rijswijk.
  7. Een arts van het CBR beoordeelt al uw informatie en u ontvangt bericht via Mijn CBR. Kijk hier voor actuele reactietermijnen.
  8. Heeft de psychiater geadviseerd dat u een rijtest moet doen? Dan ontvangt u van het CBR een uitnodiging voor de rijtest. Tijdens de rijtest kijkt een deskundige van het CBR of uw ADHD, ADD of autisme van invloed is op uw deelname in het verkeer.
  9. Als u geen rijtest hoeft te doen, of als de rijtest goed verlopen is, krijgt u via Mijn CBR het besluit dat u rijgeschikt bent. Uw rijschool kan het praktijkexamen voor u aanvragen of u kunt langs bij de gemeente om uw rijbewijs te vernieuwen.


feedback