Ik ben jonger dan vijfenzeventig jaar en heb geen 'groot' rijbewijs

Allereerst koopt u een Gezondheidsverklaring. U kunt dit formulier digitaal aanschaffen en invullen via Mijn CBR.

U vult de vragen in. Soms is aanvullende informatie nodig van een arts. Zodra u de Gezondheidsverklaring heeft ingediend krijgt u mail of brief met een toelichting wat er nog nodig is.

Als er aanvullende informatie nodig is, print u deze brief uit. U kiest zelf een arts uit en laat deze een aantekening plaatsen op de ontvangen brief ‘toelichting nodig bij Gezondheidsverklaring'. Duidelijk moet zijn wat de aard, ernst en de prognose van de aandoening is waarvoor u één of meer vragen met ja heeft beantwoord. Vervolgens stuurt u dit document met de aantekening van een arts op naar het CBR, medische administratie, Postbus 1062, 2280 CB Rijswijk.

Zodra de informatie door het CBR is ontvangen, beoordeelt de medisch adviseur van het CBR uw rijgeschiktheid.

Bij bepaalde medische aandoeningen is een extra specialistische keuring vereist. Het CBR vraagt dan een onderzoek door een medisch specialist, zoals een oogarts of neuroloog. U ontvangt hiervoor dan een verwijsbrief per post.

Op basis van uw Gezondheidsverklaring en eventueel extra onderzoek beoordeelt de medisch adviseur van het CBR of u gezond genoeg bent om te rijden. Of, met andere woorden: of u rijgeschikt bent. Dat doet het CBR op grond van de wettelijke normen in de Regeling eisen geschiktheid 2000. Als u rijgeschikt bent kunt u naar de gemeente om een rijbewijs aan te vragen. Aan een nieuw rijbewijs zijn kosten verbonden die u zelf moet betalen. Vraag ernaar bij uw gemeente


Hebt u ADHD, ADD of een Autisme Spectrum Stoornis (autisme, Asperger, PDD-NOS) en wilt u examen doen voor uw motor- of auto rijbewijs? Dan mag u direct met uw Gezondheidsverklaring naar een psychiater uit onze specialistenlijst. Dat scheelt u tijd. Als volgende stap in het proces, krijgt u van het CBR een uitnodiging voor een rijtest. Daarna nemen wij een beslissing over uw rijgeschiktheid.


feedback