Ik ben jonger dan 75 en heb een groot rijbewijs.

Verloopt uw groot rijbewijs en bent u jonger dan 75? Dan moet u gekeurd worden door een arbo-arts of een bedrijfsarts. Houd er rekening mee dat er kosten zijn verbonden aan een keuring door een arts. Vraag aan de arts waarbij u een afspraak wat de kosten zijn. Ook als u uw groot rijbewijs niet voor werk gebruikt.

Hoe vraag ik mijn keuring aan?

Wanneer u uw rijbewijs gaat verlengen, vult u eerst een Gezondheidsverklaring in. Wij raden aan om dit te doen 4 maanden voordat uw rijbewijs verloopt. Dan is er genoeg tijd voor uw beoordeling.

Na het indienen van uw Gezondheidsverklaring, ontvangt u via Mijn CBR een bericht met het verzoek het keuringsverslag in te laten vullen. In sommige gevallen ontvangt u naast het keuringsverslag ook andere formulieren die u moet laten invullen door de arts. Door dezelfde of een andere arts. Dat ligt aan uw medische situatie.


Hoe maak ik een afspraak voor de keuring?

Vaak ontvangt u dit bericht meteen na het opsturen van uw Gezondheidsverklaring. Duurt het langer? Bekijk dan de actuele reactietermijn. Wanneer u het bericht binnen heeft, neemt u de volgende stappen:

1. Maak zelf een afspraak met een arts. Doe dit binnen 4 weken nadat u het bericht heeft ontvangen. Vraag de arts of hij ZorgDomein gebruikt. Dit is een systeem waarmee uw arts uw informatie snel naar het CBR kan sturen. Dit versnelt de beoordeling.
2. Ga naar uw afspraak en neem uw ZD-code mee. De arts onderzoekt uw gezondheid en vult het keuringsverslag in en indien nodig andere formulieren.
3. Heeft de arts het verslag online ingevuld? Dan hoeft u niets meer te doen. Heeft de arts het verslag op papier ingevuld? Dan verstuurt u of de arts het verslag naar het CBR. Op het keuringsverslag leest u hoe u dit doet.


Vervolg
Het CBR beoordeelt de informatie en kijkt of u veilig kunt blijven rijden. Binnen 4 weken nadat wij de informatie van uw arts hebben ontvangen, krijgt u bericht van ons. Soms hebben wij nog meer informatie nodig. Dan ontvangt u een nieuwe verwijzing naar een arts. Als het CBR genoeg informatie heeft, hoort u of u rijgeschikt bent.

Bent u rijgeschikt? Dan kunt u uw rijbewijs verlengen bij uw gemeente of uw praktijkexamen reserveren.


Meer informatie
Ik moet een Gezondheidsverklaring indienen, hoe doe ik dat?
Hoe werkt de medische keuring voor 75+ en groot rijbewijs? 
Welke arts vult mijn keuringsverslag in?
Waar vind ik adressen van geregistreerde bedrijfsartsen/arbodiensten?

feedback