Hoeveel nascholing moet ik volgen om code 95 te behouden?

Voor het behouden van code 95 moet u elke 5 jaar 35 uur nascholing volgen. Van deze 35 uur nascholing moet minimaal 1 dag (7 uur) een praktijktraining zijn en mag maximaal 12 uur e-learning zijn.

Rijdt u zowel met de vrachtauto als met de bus voor uw werk? Het gezamenlijke aantal nascholingsuren voor beide categorieën is minimaal 35 uur.

Tellen cursussen die ik volg tijdens mijn beroepsopleiding tot chauffeur mee voor de nascholing?
Nee, de cursussen tellen pas mee voor de verplichte nascholing nadat u de basiskwalificatie gehaald heeft en code 95 op uw rijbewijs heeft toegevoegd.

Kan ik nascholingsuren opsparen voor de volgende verlenging?
Heeft u meer nascholingsuren gevolgd dan de verplichte 35 uur? U kunt deze extra uren niet opsparen voor de volgende nascholing.

Wanneer kan ik beginnen met de nascholing?
U kunt 5 jaar voor het verlopen van uw code 95 beginnen met het volgen van nascholingscursussen. Heeft u een vrachtautorijbewijs en busrijbewijs met verschillende einddata code 95 op uw rijbewijs? Dan rekent u vanaf de eerste einddatum min 5 jaar als startdatum.

Voorbeeld: De code 95 voor het vrachtautorijbewijs heeft als einddatum 1 juli 2028 en uw code 95 voor het busrijbewijs heeft als einddatum 1 oktober 2028. Dan pakt u de datum 1 juli 2028 en trekt daar 5 jaar vanaf. De datum waarop u weer met code 95 kunt beginnen is dan 1 juli 2023.

Let op: Begin pas met nieuwe nascholingsuren als de geldigheidsdatum van code 95 op uw rijbewijs 5 jaar of minder is.

Moet ik de nascholing code 95 afronden met een examen?
Nee, voor de nascholing code 95 is er geen verplicht examen. U moet cursussen volgen. Alleen als u een onlinecursus (e-learning) doet, moet u door een toets met vragen bewijzen dat u het online gedeelte van de cursus helemaal gevolgd heeft.

Hoelang zijn de nascholingscursussen geldig?
Elke nascholingscursus dis u afrond is maximaal 5 jaar geldig.


Meer informatie
Kan ik vrijstelling krijgen voor code 95?
Code 95: meer dan een verplicht nummer