Hoe ziet het theorie-examen met tolk eruit en hoe reserveer ik het?

Alleen voor de auto kan je het theorie-examen in het Nederlands én in het Engels doen. Wil je het examen in een andere taal doen? Of het examen in het Engels maar dan voor een ander voertuig? Dan kan je het theorie-examen met een tolk doen.

Hoe gaat een theorie-examen met tolk?
Bij het individueel begeleide theorie-examen met tolk krijg je meer tijd om je examen te maken. Het examen duurt 45 minuten. Dat is 15 minuten langer dan een standaard theorie-examen. Je hebt 5 minuten extra voor het onderdeel 'kennis' en 10 minuten langer voor het onderdeel 'inzicht'. De inhoud van de vragen is hetzelfde als bij het standaard theorie-examen. Tijdens het theorie-examen zit je alleen in een ruimte samen met een medewerker van het CBR en de tolk. De medewerker leest de vragen en antwoordmogelijkheden voor. De tolk vertaalt dit. Jij voert de antwoorden zelf in op het scherm van de computer.

Hoe reserveer ik een theorie-examen met tolk?
Maak eerst de reservering voor het theorie-examen met tolk via Mijn CBR of via je opleider. Als je examen gereserveerd is, moet je nog een tolk regelen. Een tolk reserveer je zelf via TolkenNet. Je mag geen eigen tolk meenemen.

TolkenNet bepaalt welke tolk bij je theorie-examen aanwezig is. Zo zorgen we ervoor dat alle vertalingen kloppen en betrouwbaar zijn. Reserveer je tolk minimaal 2 weken voor het examen. Dat doe je zo:

  1. Ga naar het aanvraagformulier op TolkenNet.
  2. Vul je gegevens in en kies de juiste taal.
  3. Bij CBR Centrum zie je op welke locaties je een examen in jouw gekozen taal kunt doen. Kies de locatie die jou het beste uitkomt.
  4. Heb je alles ingevuld? Klik dan op Reserveer.

Kosten
De kosten van het theorie-examen met tolk zie je op onze website. De kosten van de tolk betaal je aan TolkenNet.

Wat als TolkenNet geen tolk heeft voor mijn theorie-examen?
Als TolkenNet geen tolk beschikbaar heeft voor jouw theorie-examen, neem je uiterlijk 3 weken voor het examen contact met ons op. We kijken samen hoe we dit probleem oplossen. Als je ons niks laat weten en zonder tolk naar je theorie-examen komt, gaat je examen niet door. Het examen gaat dan ook niet door in het Nederlands en je krijgt geen geld terug.

Hoe reserveer ik een gebarentolk?
Heb je een gebarentolk nodig? Ook dan reserveer je een theorie-examen met tolk. Je mag zelf een gebarentolk regelen. Dit mag ook een familielid zijn.

Kosten voor een theorie-examen met gebarentolk
Bij de reservering betaal je de toeslag voor het individueel begeleide theorie-examen met tolk. Omdat je niet kan deelnemen aan het standaard theorie-examen krijg je de toeslag terug. Dit wordt op het examencentrum door de theoriemedewerker geregeld. De medewerker vult hiervoor een formulier in. De betaalde toeslag wordt binnen 3 weken teruggestort. Heeft de opleider gereserveerd? Dan storten wij het geld op de rekening van je rijopleider. Heb je het examen zelf via een aanvraagformulier gereserveerd? Dan krijg jij zelf het geld terug op je rekening.

Goed om te weten
Heb je een tolk nodig in de taal Tigrinja of Japans? Dit kan je niet online reserveren. Bel of mail TolkenNet om je examen te reserveren. Vanwege de beperkte beschikbaarheid van tolken in deze talen, spreekt Tolkennet voor jou een examendatum af bij het CBR.

feedback