Hoe werkt de medische keuring voor 75+ en groot rijbewijs?

Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag? Of vraagt u een groot rijbewijs aan? Dan ontvangt u na het indienen van uw Gezondheidsverklaring een bericht in Mijn CBR met het verzoek om u te laten keuren door een arts.

Wat moet ik doen om mij te laten keuren?
U ontvangt een bericht in Mijn CBR. Hierin staat 1 document met:

 • uw verwijsbrief. Hierin vragen wij u een afspraak te maken met een arts.
 • uw keuringsverslag. Dit verslag vult de arts in over uw gezondheid.
 • aanvullende formulieren. In sommige gevallen hebben wij naast het keuringsverslag nog meer informatie nodig. Dan staan er in uw bericht ook aanvullende formulieren die een arts in moet vullen. Dat ligt aan uw medische situatie.

Heeft u dit bericht ontvangen? Dan maakt u een afspraak bij een arts. Naar de afspraak neemt u mee:

 • Uw keuringsverslag met ZD-code.
 • De aanvullende formulieren met ZD-code(s) als u deze gekregen heeft.
 • Uw identiteitsbewijs.


Wat gebeurt er tijdens de medische keuring?

Tijdens de keuring onderzoekt de arts u op basis van de vragen die het CBR stelt op de formulieren. Met deze informatie beoordeelt het CBR of u veilig en zelfstandig kunt rijden. De keuring bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Doornemen van het keuringsverslag met de arts.
 2. Beoordeling van uw lichamelijke en geestelijke conditie.
 3. Onderzoek naar uw armen, benen en wervelkolom.
 4. Bloeddrukmeting.
 5. Controle van uw urine op suikerziekte.
 6. Oogmeting. Eventueel met bril of contactlenzen.

Wat gebeurt er na de medische keuring?
Na de keuring stuurt de arts alle ingevulde formulieren naar het CBR. Op basis van deze informatie beoordeelt het CBR of u mag blijven rijden. Nadatw ij de informatie hebben ontvangen, krijgt u binnen 4 weken u bericht van het CBR. Dit kan een besluit zijn over uw rijgeschiktheid of het kan dat u opnieuw een afspraak moet maken met een arts omdat wij meer informatie nodig hebben.

Het CBR heeft meer informatie nodig
Bij bepaalde medische aandoeningen is een extra specialistische keuring vereist. In dat geval ontvangt u een nieuwe verwijzing met de formulieren die de arts of specialist moet invullen. Na beoordeling van deze informatie vragen wij u soms om een rijtest af te leggen. Dit leest u in het bericht dat u van ons krijgt. Hierna beoordeelt de arts van het CBR uw informatie opnieuw. U ontvangt binnen 4 weken bericht van ons.

Het CBR heeft een besluit genomen
Wanneer we genoeg informatie hebben, besluiten wij of u veilig kunt rijden. U krijgt een bericht waarin staat of u goedgekeurd bent. Bent u goedgekeurd? Dan kunt u een afspraak maken bij uw gemeente om uw nieuwe rijbewijs aan te vragen. Daar heeft u meestal 1 jaar de tijd voor vanaf het moment dat wij hebben besloten dat u goedgekeurd bent. Dit kan ook korter zijn. Als dat voor u geldt, staat dat in uw brief.

Goed om te weten
Lukt het u niet om de medische keuring via ZorgDomein en Mijn CBR te laten verlopen? Bekijk dan ons advies hoe u de rijbewijskeuring zonder ZorgDomein doet.

Meer informatie
Wanneer moet ik naar een arts voor het invullen van het keuringsverslag?
Welke arts vult mijn keuringsverslag in?
Hoe lang is het besluit van mijn Gezondheidsverklaring geldig?

feedback