Hoe vul ik een Gezondheidsverklaring in als ik niet goed met een computer kan werken?

Steeds meer zaken kunt u digitaal regelen. Ook het invullen van een Gezondheidsverklaring om uw rijbewijs te verlengen. Het voordeel van digitaal indienen is dat dit sneller gaat dan per post. Als u kiest voor digitaal dan kunt u in uw dossier op Mijn CBR op elk moment de status van uw aanvraag bekijken.

Maar als u niet goed met een computer kan werken, kan dat moeilijk zijn. We geven u daarom graag tips om uw Gezondheidsverklaring digitaal in te vullen.

Tip 1: Vraag een kennis of familielid om hulp.
Kent u iemand die goed met computers om kan gaan? Bijvoorbeeld een familielid, kennis of één van uw buren? Vraag deze persoon of die u op weg kan helpen. Zo kunt u de Gezondheidsverklaring toch op de computer invullen.

Tip 2: Pas uw correspondentievoorkeur aan

U kunt in Mijn CBR aangeven of u onze berichten alleen digitaal wilt krijgen, of ook via de post. Dit kunt u tijdens het invullen van uw Gezondheidsverklaring aangeven. U kunt dit ook op elk moment aanpassen in Mijn CBR. Neem daarvoor de volgende stappen:

 1. Log in op Mijn CBR.
 2. Klik in het menu aan de bovenkant van het scherm op Over mij.
 3. Hier ziet u het blok Correspondentie.
 4. Kies voor Digitaal of Op papier.

Als u voor ‘Op papier’ kiest, krijgt u onze reactie per post. Kiest u voor ‘Digitaal’ , dan ontvangt u onze reactie in uw e-mail.

Tip 3: Vraag hulp bij een bibliotheek of buurthuis Informatiepunt Digitale Overheid

In veel bibliotheken vindt u een Informatiepunt Digitale Overheid. Hier kan een bibliotheekmedewerker u op weg helpen. Bijvoorbeeld met het inloggen met uw DigiD op Mijn CBR. Ook in een buurthuis kunt u vaak hulp krijgen.

Zou u het fijn vinden om toch zelf beter met een computer om te kunnen gaan? Bij de bibliotheek kunt u hier een cursus voor volgen. Vraag naar de volgende cursussen:

 • Digisterker: In deze cursus leert u hoe u zaken met de overheid via internet snel en makkelijk kunt regelen.
 • Klik & Tik: Dit is een digitaal oefenprogramma waarmee u beter leert om te gaan met de computer.

Kan ik de Gezondheidsverklaring ook op papier invullen?
Als u er niet uitkomt met de computer, dan kunt u er voor kiezen alles via de post te doen. Zo koopt u een papieren Gezondheidsverklaring:

 • Via onze webshop. Vraag eventueel een kennis of familielid om u hierbij te helpen. We sturen dan een papieren Gezondheidsverklaring naar u toe.
 • Aan de balie van de CBR-examencentra in Amsterdam, Arnhem, Rijswijk en Eindhoven. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur. U kunt hier alleen met pin betalen. De Gezondheidsverklaring recreatievaart is niet aan deze balies te koop.
 • Als uw huidige rijbewijs verloopt op of na uw 75ste verjaardag, kunt u bij de meeste gemeentes een papieren Gezondheidsverklaring 75+ kopen. Houd er rekening mee dat gemeenten hier extra kosten voor kunnen vragen.

Vervolg

 1. U vult de papieren Gezondheidsverklaring in en stuurt deze naar het CBR. Het adres vindt u op de Gezondheidsverklaring.
 2. U krijgt binnen 1 week een ontvangstbevestiging via de post.
 3. U krijgt binnen 4 weken na de ontvangstbevestiging onze reactie op uw papieren Gezondheidsverklaring via de post. Heeft u na 4 weken nog geen reactie ontvangen? Neem dan contact op met onze Klantenservice.