Hoe vraag ik mijn theorie-examen geld terug?

Bij bijzondere omstandigheden kun je het examengeld terugvragen. Je dient de aanvraag in via Mijn CBR vanaf de dag ná de examendatum en binnen 14 dagen na de examendatum. Volg de stappen om een aanvraag in te dienen.

1. Log in op Mijn CBR.

2. Klik op Alle taken.

3. Ga naar Examengeld terugvragen.

4. Selecteer het examen waarvoor je geld wil terugvragen. Klik op Volgende stap.

5. Selecteer waarom je het examen hebt gemist. Vul je persoonlijke gegevens in en de betalingsgegevens. Klik op Volgende stap.

6. Klik op Bestand kiezen en stuur je bewijsstukken mee. Bekijk verderop in dit artikel welke bewijsstukken je moet sturen in welke situatie. Voeg je geen bewijsstukken toe? Dan kan je geen examengeld terugvragen.

• Het bestand moet een jpg, jpeg of PDF zijn.
    • Het mag maximaal 5 MB groot zijn
    • Je kunt maximaal 2 bestanden uploaden

7. Klik op Volgende stap.
  8. Controleer je gegevens.
  9. Klik op Versturen.
  10. Je vindt de status van het verzoek in Mijn CBR. Ook ontvang je statusupdates per e-mail.

Geen DigiD?
Dan stuur je binnen 14 dagen na de examendatum het ondertekende restitutieformulier naar ons op, samen met een bewijsstuk.

Wat zijn bijzondere omstandigheden?

Medische reden
Je moet een bewijsstuk meesturen. Bijvoorbeeld een kopie van de doktersverklaring of de ziekenhuisopname.
Als de arts geen verklaring wil meegeven, kan hij de ´Toelichting bij de weigering van een behandelend arts om een geneeskundige verklaring af te geven’ invullen. Deze door de arts ondertekende toelichting nemen wij ook in behandeling.

Overlijden
Bij het overlijden van 1 van je ouders of schoonouders, partner, kind, broer of zus. Het examen viel in de periode tussen het overlijden en de begrafenis of crematie.

Of bij het overlijden van zwager of schoonzus, grootouder of kleinkind. Het examen viel op de dag van overlijden of op de dag van de begrafenis of crematie.

Je moet een bewijsstuk meesturen. Bijvoorbeeld een kopie van de overlijdensadvertentie of rouwkaart.

Gedetacheerd
Je wordt als militair op korte termijn gedetacheerd. Je moet een bewijsstuk meesturen. Bijvoorbeeld een kopie van je oproep voor detachering of een verklaring van je commandant.

Geboorte
Bij de geboorte van je kind op de dag vóór het examen of de dag van het examen. Je moet een bewijsstuk meesturen. Bijvoorbeeld een kopie van het geboortekaartje.

De vergoeding
Wordt je aanvraag goedgekeurd? Dan ontvang je binnen twee weken je vergoeding. Het CBR vergoedt alleen het examengeld met aftrek van administratiekosten. Andere kosten niet. Heeft je rijschool het examen voor je gereserveerd? Dan betalen wij het geld terug aan de rijschool.