Hoe vraag ik het geld voor mijn theorie-examen terug?

Bij bijzondere omstandigheden kun je het examengeld terugvragen. Je dient de aanvraag in via Mijn CBR vanaf de dag ná de examendatum en binnen 14 dagen na de examendatum.

Geld terugvragen via Mijn CBR

 1. Log in op Mijn CBR.
 2. Klik op Nu aanvragen.
 3. Ga naar Examengeld terugvragen.
 4. Selecteer het examen waarvoor je geld wil terugvragen. Klik op Volgende stap.
 5. Selecteer waarom je het examen hebt gemist. Vul je persoonlijke gegevens in en de betalingsgegevens. Klik op Volgende stap.
 6. Klik op Bestand kiezen en stuur je bewijsstukken mee. Bekijk verderop in dit artikel welke bewijsstukken je moet sturen in welke situatie. Voeg je geen bewijsstukken toe? Dan kan je geen examengeld terugvragen.
  • Het bestand moet een jpg, jpeg of PDF zijn.
  • Het mag maximaal 5 MB groot zijn
  • Je kunt maximaal 2 bestanden uploaden

 7. Klik op Volgende stap.
 8. Controleer je gegevens.
 9. Klik op Versturen.
 10. Je vindt de status van het verzoek in Mijn CBR. Ook ontvang je statusupdates per e-mail.


Geen DigiD?
Dan stuur je binnen 14 dagen na de examendatum het ondertekende restitutieformulier naar ons op, samen met een bewijsstuk.

Wat zijn bijzondere omstandigheden?

 • Medische reden
  Als je ziek bent, moet je een bewijsstuk meesturen. Bijvoorbeeld een kopie van de doktersverklaring of de ziekenhuisopname. Wil je arts geen verklaring meegeven? Volg dan onderstaande stappen:
  1. Ga naar de website van de KNMG.
  2. Onderaan deze pagina download je het bestand 'Waarom mag uw eigen arts geen geneeskundige verklaring afgeven?'
  3. Laat je arts dit document ondertekenen of bestempelen. Dit document zien wij als bewijsstuk.
  4. Stuur het document samen met het restitutieformulier per post naar ons op.

 • Overlijden
  Bij het overlijden van 1 van je ouders of schoonouders, partner, kind, broer of zus. Het examen viel in de periode tussen het overlijden en de begrafenis of crematie.
  Of bij het overlijden van zwager of schoonzus, grootouder of kleinkind. Het examen viel op de dag van overlijden of op de dag van de begrafenis of crematie.

  Je moet een bewijsstuk meesturen. Bijvoorbeeld een kopie van de overlijdensadvertentie of rouwkaart.

 • Gedetacheerd
  Je wordt als militair op korte termijn gedetacheerd. Je moet een bewijsstuk meesturen. Bijvoorbeeld een kopie van je oproep voor detachering of een verklaring van je commandant.

 • Geboorte
  Bij de geboorte van je kind op de dag vóór het examen of de dag van het examen. Je moet een bewijsstuk meesturen. Bijvoorbeeld een kopie van het geboortekaartje.


De vergoeding
Is je aanvraag goedgekeurd? Dan ontvang je binnen 2 weken je geld terug. Het CBR vergoedt alleen het examengeld met aftrek van administratiekosten. Andere kosten niet. Heeft je opleider het examen voor je gereserveerd? Dan betalen wij het geld terug aan de opleider.

feedback