Hoe vraag ik een ontheffing aan voor de autogordel of kinderbeveiligingsmiddel?

Als u door uw gezondheid of uw beroep geen autogordel wil of kan dragen, dan kunt u hier een ontheffing voor aanvragen. Met deze aanvraag vraagt u om toestemming om de gordel niet te dragen. U kunt ook een ontheffing aanvragen voor een kinderbeveiligingsmiddel.

Lees eerst de brochure door op onze website, voordat u de ontheffing aanvraagt. Hier vindt u ook het aanvraagformulier. U betaalt voor de kosten van de aanvraag van de ontheffing. Op het aanvraagformulier leest u hoe u dit doet. De kosten vindt u op onze website.
Het aanvraagformulier stuurt u naar:

CBR
team Autogordels,
Postbus 3012
2280 GA Rijswijk ZH

Wanneer weet ik of de aanvraag is goedgekeurd?
Als wij de complete aanvraag en de betaling hebben ontvangen, krijgt u binnen 6 weken bericht of de aanvraag is goedgekeurd.

Ik heb al een ontheffing, maar deze verloopt binnenkort. Wanneer vraag ik een nieuwe aan?
Vraag 6 weken voordat uw huidige ontheffing verloopt, een nieuwe ontheffing aan via het aanvraagformulier. Zo heeft u op tijd een nieuwe ontheffing.

Is de ontheffing ook geldig in het buitenland?
Kreeg u een ontheffing vanwege uw gezondheid? Dan geldt de ontheffing ook binnen de EU-landen. Deze landen gebruiken dezelfde (rode) stempel voor deze ontheffingen als wij. Voor landen buiten de EU geven wij geen ontheffing. Met die landen zijn geen afspraken gemaakt voor het accepteren van elkaars ontheffingen van de draagplicht autogordel of kinderbeveiligingsmiddelen.

Goed om te weten
Als u tussendoor de aanvraag voor de ontheffing wilt stopzetten, dan krijgt u uw geld niet terug. De procedure is al gestart en er zijn al kosten voor u gemaakt.

feedback