Hoe reserveer ik mijn examen voor Klein Vaarbewijs 2?

U reserveert uw examen voor het Klein Vaarbewijs 2 via Mijn CBR of via uw opleider. Voor Mijn CBR heeft u uw DigiD nodig.

Theorie-examen reserveren via Mijn CBR 

 1. Log in op Mijn CBR met de extra beveiliging via SMS of App.  
 2. Klik op Examen reserveren of wijzigen.  
 3. Kies voor Recreatievaart
 4. Selecteer het juiste examen. Als u de examens voor Klein Vaarbewijs 1 en 2 tegelijkertijd reserveert, krijgt u korting. Zie daarvoor de uitleg hieronder. 
 5. Kies een plaats, datum en tijd.   
 6. Controleer uw reservering en klik op Ga verder
 7. Controleer uw persoonlijke gegevens. 
  • U ontvangt de bevestiging van uw reservering op uw e-mailadres. 
 8. Lees de voorwaarden en zet een vink als u hiermee akkoord gaat.   
 9. Rond de reservering af door direct online te betalen.


Na de betaling ontvangt u de bevestiging per e-mail. In de bijlage van de e-mail vindt u de uitnodiging voor het theorie-examen.

Slaagt u voor het examen? Dan blijft deze uitslag onbeperkt geldig.

Hoe reserveer ik Klein Vaarbewijs 1 en 2 tegelijkertijd?
U kunt de examens voor Klein Vaarbewijs 1 en 2 in één keer achter elkaar doen. Reserveer de examens tegelijkertijd én plan ze in op dezelfde dag. Dan krijgt u korting

 1. Volg de bovenstaande stappen. Kies voor Klein Vaarbewijs 1 bij het selecteren van het examen. 
 2. Voordat u afrekent, ziet u de knoppen Afronden en betalen en Nog een reservering doen. Kies voor de laatste optie en reserveer nu het examen voor Klein Vaarbewijs 2 
 3. Betaal voor beide examens. U rekent het volle tarief voor 2 examens af. De korting krijgt u na de examens binnen 1 week teruggestort op uw rekening. 


Alleen als u voor beide examens slaagt, kunt u Klein Vaarbewijs 2 aanvragen. Slaagt u wel voor Klein Vaarbewijs 1, maar niet voor 2? Dan kunt u alleen Klein Vaarbewijs 1 aanvragen.

Hoe vraag ik het examen aan als ik geen DigiD heb?
Alleen als u geen BSN of DigiD heeft, vraagt u het examen aan via het aanvraagformulier. Als het CBR uw aanvraagformulier heeft ontvangen, krijgt u een brief met het verzoek om te betalen. Nadat u betaald heeft, plannen we uw examen in. U krijgt 2 weken voor de examendatum een bevestiging van uw reservering.  

Theorie-examen reserveren via opleider
Uw opleider kan ook het theorie-examen voor u reserveren. Neem hiervoor contact op met de opleider. Houd er rekening mee dat u eerst de opleider toestemming geeft door te machtigen.

Vanaf welke leeftijd kan ik examen doen voor Klein Vaarbewijs 2?
Aan het examen zitten geen leeftijdseisen. U kunt dus al examen doen voor Klein Vaarbewijs 2 voordat u 18 bent. Maar let op, u kunt uw vaarbewijs wel pas aanvragen als u 18 bent. Bekijk de eisen waar u aan moet voldoen om uw vaarbewijs aan te vragen.


feedback