Hoe reserveer ik een theorie-examen?

Je reserveert je theorie-examen op één van de onderstaande manieren:

 • Reserveer zelf via Mijn CBR. Hieronder lees je hoe dat moet. Je hebt je DigiD nodig.
  • Heb je geen DigiD, maar wil je wel zelf reserveren? Vul dan het aanvraagformulier Theorie-examen in en stuur deze naar ons op. Lees op het aanvraagformulier goed door wat je moet doen. Zodra je aanvraag is geaccepteerd ontvang je van het CBR per e-mail een uitnodiging voor het examen. Die ontvang je uiterlijk 3 weken voor de examendatum.
 • Reserveer via je rijopleider. Neem hiervoor contact op met je opleider. Je moet je opleider eerst machtigen. Houd er rekening mee dat je opleider extra kosten kan rekenen als die voor jou reserveert.

Het is niet mogelijk om telefonisch te reserveren.

Theorie-examen reserveren via Mijn CBR

 1. Log in op Mijn CBR 
 2. Klik op Examen reserveren of wijzigen. 
 3. Kies het voertuig waarvoor je examen wilt gaan doen.  
 4. Kies het theorie-examen. 
 5. Kies een plaats, datum en tijd.  
 6. Controleer je reservering en klik op Ga verder.
 7. Controleer je persoonlijke gegevens.
  Je ontvangt de bevestiging van je reservering op je e-mailadres.
 8. Lees de voorwaarden en zet een vink als je hiermee akkoord gaat. Let op: na het afrekenen kan je het examen niet meer annuleren.     
 9. Rond de reservering af door direct online te betalen. Op onze website lees je hoeveel je examen kost.

Na de betaling ontvang je de bevestiging per e-mail. In de bijlage van de e-mail vind je de uitnodiging voor het theorie-examen.

Theorie-examen via een reserveringswebsite
Pas op voor websites waar je een theorie-examen kunt reserveren. Deze websites lijken vaak op de CBR-website. Je betaalt hier meer geld voor een theorie-examen dan wanneer je dit zelf via Mijn CBR doet. Heb je het gevoel dat je misleid bent door zo’n website? Meld dit dan bij ConsuWijzer.

Goed om te weten

 • Je kunt maar 1 reservering voor hetzelfde examen hebben. Meerdere reserveringen maken is dus niet mogelijk. Je kunt wel meerdere examens van verschillende soorten examens reserveren. Heb je bijvoorbeeld een theorie-examen voor de auto gereserveerd? Dan kun je ook een theorie-examen voor de motor reserveren.
 • Je kunt een gereserveerd theorie-examen heel makkelijk zelf verzetten.
 • Je kunt wat extra tijd voor je theorie-examen krijgen. Of je kunt het in het Engels of met een tolk doen. Bekijk welk theorie-examen bij jou past.
 • Wil je een herexamen reserveren? Dat kan pas als de uitslag van je vorige examen in het systeem staat. Zodra je het uitslagformulier per e-mail binnen hebt, kan je een nieuw examen reserveren.

Meer informatie
Waarom kan ik geen theorie-examen reserveren via Mijn CBR?
Hoe machtig ik mijn opleider voor het reserveren van een theorie-examen?
Hoe wijzig ik de datum of tijd van mijn theorie-examen?