Hoe lang is mijn rijbewijs geldig?

Bent u geschikt om te rijden? Dan kunt u uw rijbewijs verlengen. Meestal is uw rijbewijs 10 jaar geldig. Deze geldigheid gaat meestal in vanaf de dag dat u uw vernieuwde rijbewijs aanvraagt bij de gemeente. Er zijn een aantal uitzonderingen:

Ik heb een medische situatie
Door uw medische situatie kan het zijn dat u voor minder dan 10 jaar geschikt bent om te rijden. U wordt dan geschikt voor 1, 3, of 5 jaar. Daarna moet u opnieuw gekeurd worden. In uw besluitbrief staat duidelijk wat voor u geldt. Deze ziet u terug in Mijn CBR.
Dit geldt ook als u geschikt bent na uw recidiefvrije periode van 1 jaar na alcohol- of drugsmisbruik.

Wij proberen de geldigheid van uw verlengde rijbewijs aan te laten sluiten op de verloopdatum van uw huidige rijbewijs. De einddatum van uw nieuwe rijbewijs staat in uw besluitbrief. Heeft u een groot rijbewijs? Of bent u boven de 65 jaar? Dan kan de geldigheid van uw rijbewijs anders zijn dan ons besluit. In uw besluitbrief leest u hier meer over.

Ik heb een groot rijbewijs
Een groot rijbewijs voor de categorieën C, CE, D en/of DE is altijd maximaal 5 jaar geldig. Deze geldigheid gaat in vanaf de dag dat u uw vernieuwde rijbewijs aanvraagt bij de gemeente. U kunt ervoor kiezen om bij het verlengen van uw rijbewijs bij de gemeente de grote categorieën tijdelijk stop te zetten.

Ik ben ouder dan 65 jaar
Ook uw leeftijd kan de reden zijn dat uw rijbewijs korter geldig is dan 10 jaar. Meestal kunt u direct uw rijbewijs bij de gemeente vernieuwen. Soms moet u eerst een Gezondheidsverklaring insturen. Of dit voor u geldt leest u terug op onze website. Komt u er niet uit? Uw gemeente of onze Klantenservice kan u hierover informeren.

  • Bent u tussen de 65 en 70 jaar? Dan is uw rijbewijs maximaal geldig tot uw 75e verjaardag.
  • Bent u ouder dan 70? Dan is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig. Deze geldigheid gaat in vanaf de dag dat u uw vernieuwde rijbewijs aanvraagt bij de gemeente.

Uw gemeente kan u bij het aanvragen van uw rijbewijs informeren over hoe lang deze geldig is.

Kan de geldigheid per categorie verschillend zijn?
Ja, per rijbewijscategorie kan de geldigheid verschillen. Zo kan het zijn dat uw bromfietsrijbewijs (AM) 10 jaar geldig is, maar uw autorijbewijs (B) maar 5 jaar. Dit komt omdat u voor de bromfiets niet medisch beoordeeld hoeft te worden, maar voor de auto wel. De geldigheid per rijbewijscategorie ziet u terug op de achterkant van uw rijbewijs achter de categorieën.

De categorie waarmee u wilt rijden moet geldig zijn. Zorg er dus voor u voor uw rijbewijscategorie verloopt een nieuw rijbewijs aanvraagt bij uw gemeente. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen uw groot rijbewijs niet te verlengen als deze verloopt, omdat u hier toch niet mee rijdt. Zolang uw autorijbewijs nog geldig is mag u dan met een auto blijven rijden. Verloopt ook uw autorijbewijs en wilt u blijven rijden? Dan moet u uw rijbewijs verlengen. Soms moet u hiervoor eerst een Gezondheidsverklaring insturen.

Meer informatie
Ik heb een besluit gekregen op mijn Gezondheidsverklaring. Hoe lang heb ik nu de tijd om mijn rijbewijs te verlengen?
Ik heb een besluit gekregen op mijn Gezondheidsverklaring. Hoe lang heb ik nu de tijd om mijn praktijkexamen te doen?
Ik heb mijn rijbewijs gekregen voor een kortere tijd. Moet ik voor de vernieuwing van mijn rijbewijs opnieuw gekeurd worden?
Rijbewijs langer geldig door corona

feedback