Hoe lang is mijn rijbewijs geldig?

Uw rijbewijs is 10 jaar geldig vanaf de dag dat u uw rijbewijs aanvraagt bij de gemeente. Dit kan anders zijn als:

  • U ouder bent dan 65.
  • U een medische situatie heeft.
  • U een groot rijbewijs heeft.
  • U een nieuw rijbewijs aanvraagt een jaar nadat u ongeschikt bent verklaard na een onderzoek alcohol en/of drugs.

Lees hieronder hoe lang uw rijbewijs in deze situaties geldig is.

Ik ben ouder dan 65 jaar

Er is geen maximumleeftijd om auto te rijden. Wel wordt dit vanaf uw 65ste vaker onderzocht. Daarom is uw rijbewijs voor een kortere periode geldig.

  • Bent u tussen de 65 en 70 jaar? Dan is uw rijbewijs maximaal geldig tot uw 75ste verjaardag.
  • Bent u ouder dan 70? Dan is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig. Deze geldigheid gaat in vanaf de dag dat u uw rijbewijs aanvraagt bij de gemeente.

Uw gemeente kan u bij het aanvragen van uw rijbewijs meer vertellen over hoe lang deze geldig is. Uw rijbewijs kan minder lang geldig zijn als u een medische situatie heeft.

Ik heb een medische situatie

Als u een medische situatie heeft, is uw rijbewijs 1, 3, 5 of 10 jaar geldig. Daarna moet u een Gezondheidsverklaring insturen en beoordelen we uw medische situatie opnieuw. U krijg daarna een besluitbrief waarin de einddatum van uw nieuwe rijbewijs staat. Deze kunt u bekijken op Mijn CBR.

Ik heb een groot rijbewijs

Een groot rijbewijs (categorieën C(1), C(1)E, D(1) en/of D(1)E) is altijd maximaal 5 jaar geldig. Deze geldigheid gaat in vanaf de dag dat u uw rijbewijs aanvraagt bij de gemeente.

Ik ben ongeschikt verklaard na een onderzoek alcohol en/of drugs

Dan moet u 1 jaar lang gestopt zijn met het drugs- en/of alcoholmisbruik voordat u weer een nieuw rijbewijs kunt krijgen. Dit is de recidiefvrije periode. Als u hierna weer een rijbewijs krijgt, is dit in eerste instantie minder lang geldig.

Goed om te weten

Per voertuig kan de geldigheid van het rijbewijs verschillen. Zo kan het zijn dat uw bromfietsrijbewijs (AM) 10 jaar geldig is, maar uw autorijbewijs (B) maar 5 jaar. Dit komt omdat we voor de bromfiets uw gezondheid niet hoeven te beoordelen, maar voor de auto wel. Hoe lang het rijbewijs voor elk voertuig geldig is, ziet u terug op de achterkant van uw rijbewijs. De geldigheidsdatum op de voorkant van uw rijbewijs, staat voor de categorie die het langst geldig is.

U moet voor het voertuig waarmee u wilt rijden een geldig rijbewijs hebben. Als er voertuigen op uw rijbewijs staan waarvan de geldigheid is verlopen, mag u niet met deze voertuigen rijden.

Bijvoorbeeld: op uw rijbewijs is uw vrachtautorijbewijs (C) verlopen, maar uw autorijbewijs (B) is nog geldig. U mag dan wel met de auto rijden, maar niet met de vrachtauto.

Meer informatie

Ik heb een besluit gekregen op mijn Gezondheidsverklaring. Hoe lang heb ik nu de tijd om mijn rijbewijs te verlengen?
Ik heb een besluit gekregen op mijn Gezondheidsverklaring. Hoe lang heb ik nu de tijd om mijn praktijkexamen te doen?
Ik heb mijn rijbewijs gekregen voor een kortere tijd. Moet ik voor de vernieuwing van mijn rijbewijs opnieuw gekeurd worden?