Hoe lang is het besluit van mijn Gezondheidsverklaring geldig?

Na het beoordelen van uw Gezondheidsverklaring ontvangt u een besluitbrief van het CBR. Hierin staat of u rijgeschikt bent en hoe lang dit besluit geldig is. Dit noemen we de Verklaring van geschiktheid. Het verschilt per situatie hoe lang de verklaring geldig is. Lees hieronder wat voor u geldt.    

Ik ga examen doen 
Krijgt u de Verklaring van geschiktheid omdat u examen gaat doen? Dan is de verklaring 3 jaar geldig. Binnen deze periode kunt u examen doen voor de aangevraagde examencategorie. Soms geldt een kortere termijn. Als dit zo is, staat dat in de besluitbrief.  Bent u geslaagd? Dan kunt u binnen 1 jaar uw rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

Ik wil mijn rijbewijs verlengen of omwisselen 
Krijgt u de Verklaring van geschiktheid omdat u uw rijbewijs wilt verlengen of uw militair rijbewijs wilt omwisselen? Dan is de verklaring 1 jaar geldig. Binnen deze periode kunt u uw rijbewijs vernieuwen of omwisselen bij de gemeente. Wilt u een buitenlands rijbewijs omwisselen? Dan doet u dit bij de RDW.

Goed om te weten

  • We raden u aan om 2 weken voordat uw rijbewijs verloopt een nieuwe aan te vragen. De geldigheid van uw nieuwe rijbewijs gaat namelijk in vanaf de dag dat u deze aanvraagt bij de gemeente. Door te wachten tot uw rijbewijs bijna verloopt, maakt u zo lang mogelijk gebruik van de geldigheid van het oude rijbewijs.
  • Soms krijgt u een rijbewijs dat minder lang geldig is dan normaal. Als dit zo is, staat dat in de besluitbrief. Dan gaat de geldigheid van uw nieuwe rijbewijs in vanaf de dag van het besluit. We raden u dan aan om uw rijbewijs meteen om te wisselen.
  • In sommige situaties wordt uw rijbewijs 4 weken na het besluit ongeldig verklaard. We raden u dan aan om binnen die periode uw rijbewijs te vernieuwen. Dat is zo wanneer:
    - u een Verklaring van geschiktheid met een beperking ontvangt en uw oude rijbewijs niet aan deze beperking voldoet. Een beperking kan bijvoorbeeld zijn dat blijkt dat u alleen nog met een bril mag rijden.
    - u in de 75+ regeling valt en uw rijbewijs al verlopen is.

feedback