Hoe lang is het besluit van mijn Gezondheidsverklaring geldig?

Wilt u uw rijbewijs verlengen of examen doen? Dan dient u een Gezondheidsverklaring in. Het CBR beoordeelt dan of u lichamelijk en geestelijk in staat bent om te rijden. Bent u dat? Dan laten wij u in een bericht weten dat u bent goedgekeurd. U kunt dit teruglezen op Mijn CBR. Er komt dan een Verklaring van Geschiktheid op uw naam in het rijbewijzenregister te staan. U kunt nu uw rijbewijs verlengen of een praktijkexamen aanvragen. Dat moet u doen voordat uw Verklaring van Geschiktheid verloopt.

Ik ga examen doen 
Meestal heeft u 3 jaar de tijd om examen te doen voor de aangevraagde examencategorie(ën). Soms is de Verklaring van Geschiktheid minder lang geldig. Dat heeft vaak een medische reden. Als dat voor u geldt, staat dat duidelijk in uw brief aangegeven.

  • Bent u gezakt voor het examen? Dan kunt u nog geen rijbewijs aanvragen. Uw Verklaring van Geschiktheid is meestal nog wel geldig. U hoeft dan dus geen nieuwe Gezondheidsverklaring in te dienen om herexamen te doen. Als dat wel moet, staat dat in uw besluitbrief.
  • Bent u geslaagd voor het examen? Dan kunt u binnen 1 jaar uw rijbewijs aanvragen bij de gemeente.
  • Heeft u meerdere examencategorieën aangekruist op uw Gezondheidsverklaring? Wilt u bijvoorbeeld uw rijbewijs voor de auto (B) en uw rijbewijs voor de aanhanger (BE) halen? Dan kunt u voor al deze categorieën examen doen met dezelfde Gezondheidsverklaring, zolang de Verklaring van Geschiktheid geldig is.

Ik wil mijn rijbewijs verlengen of omwisselen 
Wilt u uw rijbewijs verlengen of uw militair rijbewijs of buitenlands rijbewijs omwisselen? Dan is uw Verklaring van Geschiktheid 1 jaar geldig. U heeft daar dus 1 jaar de tijd voor. Wilt u een buitenlands rijbewijs omwisselen? Dan doet u dit bij de RDW. 

Wanneer kan ik het beste mijn nieuwe rijbewijs aanvragen?
U wilt natuurlijk zo lang mogelijk gebruikmaken van uw nieuwe rijbewijs. Daarom raden wij u in de meeste gevallen aan om 2 weken voordat uw rijbewijs verloopt een nieuwe aan te vragen. De geldigheid van uw nieuwe rijbewijs gaat namelijk in vanaf de dag dat u deze aanvraagt bij de gemeente. Door te wachten tot uw rijbewijs bijna verloopt, maakt u zo lang mogelijk gebruik van de geldigheid van het oude rijbewijs.

Uitzondering
Soms bepaalt het CBR dat u voor een bepaalde periode goedgekeurd bent om te rijden. Daarna moet u weer een keuring doen. Dat heeft meestal een medische reden. Als dit voor u geldt, staat dat in uw besluitbrief. Als dat zo is, gaat de geldigheid van uw nieuwe rijbewijs in vanaf de dag dat de CBR besluit dat u goedgekeurd bent om te rijden. We raden u dan aan om niet te wachten, maar uw rijbewijs meteen om te wisselen.

 

feedback