Hoe krijg ik een nieuw rijbewijs nadat ik een jaar gestopt ben met alcohol- en drugsmisbruik (recidiefvrije periode)?

Bent u na een onderzoek alcohol en/of drugs ongeschikt verklaard? Dan moet u een jaar lang gestopt zijn met het drugs- en of alcoholmisbruik voordat u weer een nieuw rijbewijs kunt krijgen. Dit jaar noemen we de recidiefvrije periode.

Als u een jaar lang gestopt bent, kunt u een nieuw onderzoek aanvragen. U kunt dit op zijn vroegst zo’n 6 weken voordat het jaar afloopt, aanvragen. Neem de volgende stappen:

  1. Stuur een Gezondheidsverklaring in via Mijn CBR
  2. Het CBR beoordeelt uw Gezondheidsverklaring. U krijgt bericht dat u zich kunt laten onderzoeken. 
  3. Als uit het onderzoek blijkt dat u weer mag rijden, kunt u bij de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen. Dit kan alleen als u uw ongeldig verklaarde rijbewijs heeft ingeleverd bij het CBR.

Voor hoe lang word ik goedgekeurd als uit het onderzoek blijkt dat ik weer mag rijden?
U krijgt een brief van ons waarin staat voor hoe lang u wordt goedgekeurd. Meestal wordt u bij uw eerste keuring na de recidiefvrije periode voor 1 jaar goedgekeurd. Na dit jaar dient u opnieuw een Gezondheidsverklaring in. Als alles in orde is, wordt u dan voor 3 jaar goedgekeurd. Is er na die 3 jaar nog steeds geen sprake van alcohol- en of drugsmisbruik? Dan kunt u voor langere tijd goedgekeurd worden.

Het is belangrijk dat u goed leest wat er in uw brief staat, want er kan voor u iets anders gelden. Bijvoorbeeld als uw medische situatie invloed heeft op het rijden.

feedback