Hoe kan ik weer een rijbewijs halen als dat vanwege de recidiveregeling ongeldig is geworden?

 

Om als recidivist weer een rijbewijs te halen, neemt u de volgende stappen:  
1. Vraag een echtheidsverklaring recidive aan bij de RDW. Deze moet u meenemen naar het theorie- en praktijkexamen. Let op, u dient de originele verklaring mee te brengen. Een kopie van de verklaring of scan op uw telefoon is niet geldig.
2. Dien een Gezondheidsverklaring (Eigen verklaring) in bij het CBR. Vul hierop alle categorieën in die u op uw rijbewijs terug wilt zien. U kunt een Gezondheidsverklaring (Eigen verklaring) kopen via Mijn CBR (mijn.cbr.nl), bij de meeste gemeenten (check vooraf of dit bij uw gemeente het geval is), bij het CBR theorie-examencentrum in Amsterdam, Arnhem, Assen, Eindhoven en Rijswijk (alleen pin betaling mogelijk) of tegen meerkosten via onze klantenservice. De Gezondheidsverklaring (Eigen verklaring) is niet noodzakelijk als u examen doet voor de categorie AM (bromfiets)
3. Doe een theorie-examen. U kunt hiervoor zelf niet reserveren. Neem hiervoor contact op met de Klantenservice van het CBR. Indien uw aanvraag via een rijschool loopt, dient de rijschool voor reservering contact op te nemen met de Klantenservice.
4. Doe een praktijkexamen. Neem hiervoor contact op met het CBR of met een rijschool. Door te slagen voor een examen voor de 'zwaarste' categorie die u op het ongeldig geworden rijbewijs bezat, kunt u alle onderliggende categorieën opnieuw verkrijgen. Het is niet verplicht een examen te doen voor de zwaarste categorie. U kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld de categorie personenauto (B). Maar dan kunt u geen beroep meer doen op teruggave van de categorieën C, D en/of E die mogelijk ook in uw bezit waren. Als u kiest voor de categorie auto met aanhangwagen (E bij B), legt u het theorie-examen af voor de onderliggende categorie B. Voor de categorie E bij B bestaat namelijk geen theorie-examen.

feedback