Hoe haal ik weer een rijbewijs als dat door de recidiveregeling ongeldig geworden is?

Als uw rijbewijs ongeldig is geworden door de recidiveregeling, moet u opnieuw theorie- en praktijkexamen doen om weer een nieuw rijbewijs te krijgen. Neem de volgende stappen:

 1. Vraag een echtheidsverklaring recidive aan bij de RDW. U neemt het originele document mee naar het theorie- en praktijkexamen. Een kopie of foto op de telefoon accepteren wij niet.
 2. Dien een Gezondheidsverklaring in via Mijn CBR. Wij beoordelen of u gezond genoeg bent om weer een rijbewijs te halen. Pas als u geschikt bent om te rijden kan uw opleider een praktijkexamen aanvragen.
  • U heeft geen Gezondheidsverklaring nodig voor de examencategorie AM.
 3. Doe een theorie-examen. U vraagt zelf een theorie-examen aan via het aanvraagformulier theorie-examen. Of u vraagt uw rijopleider om contact met ons op te nemen om een examen te reserveren. U moet uw opleider hier toestemming voor geven met een machtiging.
  • Auto, motor en bromfiets: u vraagt zelf een theorie-examen aan via het aanvraagformulier theorie-examen. Of u vraagt uw rijopleider om contact met ons op te nemen om een examen te reserveren. U moet uw opleider hier toestemming voor geven met een machtiging.
  • Vrachtauto: u vraagt het theorie-examen aan via uw opleider of u doet dit zelf via het aanvraagformulier theorie-examens vrachtauto. Voor categorie C1/C1E moet u het theorie-examen RVM1-C1 doen. Voor categorie C/CE moet u het theorie-examen RVM1-C doen.
  • Bus: u vraagt het theorie-examen aan via uw opleider of u doet dit zelf via het aanvraagformulier theorie-examen bus. Voor categorie D1/D1E moet u het theorie-examens RVM1-D1 doen. Voor categorie D/DE moet u het theorie-examen RVM1-D doen.
  • Bij een examen voor een voertuig met aanhanger (BE, CE of DE) moet u theorie-examen afleggen voor de onderliggende categorie (B, C of D). Voor de categorie E bestaat namelijk geen theorie-examen.
 4. Doe een praktijkexamen voor de betreffende categorie. Neem contact op met een rijopleider om een afspraak te maken.
 5. Bent u geslaagd voor uw examens? Dan kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente.
  • Voordat u een nieuw rijbewijs aan kunt vragen, moet uw oude rijbewijs ingeleverd zijn bij de organisatie die het ongeldig heeft verklaard. Dit kan het CBR of de RDW zijn.


Wilt u meer uitleg over de stappen die u moet nemen? Neem dan contact op met onze Klantenservice.

Voor welke categorie moet ik opnieuw examen doen?
Als u slaagt voor het examen van de zwaarste categorie die u op het rijbewijs had, krijgt u automatisch ook alle lichtere categorieën. Als recidivist geldt de onderstaande volgorde van zwaar naar licht:

 1. Vrachtwagen met aanhanger (CE);
 2. Vrachtwagen (C);
 3. Bus met aanhanger (DE);
 4. Bus (D)
 5. Lichte vrachtwagen met aanhanger (C1E);
 6. Lichte vrachtwagen (C1)
 7. Kleine bus met aanhanger (D1E);
 8. Kleine bus (D1)
 9. Personenauto met aanhanger (BE);
 10. Personenauto (B);
 11. Zware motor (A);
 12. Middelzware motor (A2);
 13. Lichte motor (A1);
 14. Bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets en brommobiel (AM);
 15. Trekkerrijbewijs (T).

U hoeft niet per se examen te doen voor de zwaarste categorie op uw rijbewijs. U mag examen doen voor een lichtere categorie, maar dan blijven de zwaardere categorieën die u op uw rijbewijs had ongeldig.

Let op! Het is niet mogelijk om voor een zwaardere categorie dan dat u eerst in bezit had examen te doen. Is bijvoorbeeld uw bromfietsrijbewijs (AM) van rechtswege ongeldig verklaard? Dan moet u om een autorijbewijs (B) te krijgen eerst uw bromfietsrijbewijs terugkrijgen. Pas als u het bromfietsrijbewijs weer in uw bezit heeft mag u examen doen voor de auto.

Geldt de recidiveregeling voor mij?
U valt in de recidiveregeling als u meerdere keren door het openbaar ministerie bent veroordeeld omdat u zich niet aan de wet heeft gehouden. Uw rijbewijs wordt dan automatisch ongeldig verklaard. Dit geldt voor de volgende situaties:

 • U bent binnen 5 jaar 2 keer aangehouden met alcohol op. De tweede keer met een alcoholpromillage van 1,3 of meer.
 • U bent binnen 5 jaar 2 keer aangehouden onder invloed van drugs.
 • U bent binnen 5 jaar 2 keer aangehouden onder invloed van een combinatie van verschillende drugs, of drugs en alcohol.
 • U heeft bij een aanhouding geweigerd om mee te werken aan een alcohol- of drugsonderzoek.

Goed om te weten

 • De inhoud van het theorie- en het praktijkexamen voor een recidivist is precies hetzelfde als bij andere kandidaten.
 • Volgt u een cursus over alcohol en verkeer of loopt er een onderzoek naar uw drugsgebruik? Dan moet u dit eerst succesvol afmaken.
 • Had u een auto (B) en auto met aanhanger (BE) rijbewijs handgeschakeld in uw bezit? Dan mag u het praktijkexamen voor de auto met aanhanger (BE) ook doen in een automaat. Als u slaagt mag u ook in een schakelauto rijden. Dit geldt alleen voor de categorie BE. Doet u het praktijkexamen auto (B) in een automaat? Dan mag u als u slaagt alleen met een automaat auto rijden.

feedback