Hoe haal ik weer een rijbewijs als dat door de recidiveregeling ongeldig geworden is?

Is uw rijbewijs ongeldig geworden door de recidiveregeling? Dan moet u opnieuw theorie- en praktijkexamen doen om weer een nieuw rijbewijs te krijgen.

Wat is de recidiveregeling? 
Vanuit de recidiveregeling wordt een rijbewijs ongeldig verklaard door een wetsovertreding. Deze regeling geldt voor iedere bestuurder en gaat in als een bestuurder van een motorrijtuig: 

 • Binnen 5 jaar 2 keer is aangehouden met alcohol op. De tweede keer met een alcoholpromillage van 1,3 of meer.
 • Binnen 5 jaar 2 keer is aangehouden onder invloed van drugs. 
 • Binnen 5 jaar 2 keer is aangehouden onder invloed van een combinatie van verschillende drugs, of drugs en alcohol. 
 • Bij een aanhouding heeft geweigerd om mee te werken aan een alcohol- of drugsonderzoek.

Hoe krijg ik weer een geldig rijbewijs?
Als uw rijbewijs ongeldig is verklaard door de recidiveregeling, moeten wij uw rijgeschiktheid opnieuw beoordelen. Volgt u een cursus over alcohol en verkeer of loopt er een onderzoek naar uw drugsgebruik? Dan moet dit eerst succesvol afgerond zijn. Daarna neemt u de volgende stappen:

 1. Vraag een echtheidsverklaring recidive aan bij de RDW. U neemt deze mee naar het theorie- en praktijkexamen. 
 2. Dien een Gezondheidsverklaring in via Mijn CBR
  • U heeft geen Gezondheidsverklaring nodig voor de examencategorie AM.
 3. Doe een theorie-examen. Vraag uw rijschool om contact met ons op te nemen om een examen te reserveren. Neem contact op met onze Klantenservice om de stappen die u moet nemen te bespreken. 
 4. Doe een praktijkexamen. Neem contact op met een rijschool om een afspraak te maken.
 5. Bent u geslaagd voor uw examens? Dan kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente.
  • Voordat u een nieuw rijbewijs aan kunt vragen, moet uw oude rijbewijs ingeleverd zijn bij de organisatie die het ongeldig heeft verklaard. Dit kan het CBR of de RDW zijn.

Voor welke categorie moet ik opnieuw examen doen?
Als u slaagt voor het examen van de zwaarste categorie die u op het rijbewijs had, krijgt u automatisch ook alle lichtere categorieën. Houd er rekening mee dat u: 
 • niet per se examen hoeft te doen voor de zwaarste categorie op uw rijbewijs. U mag examen doen voor een lichtere categorie, maar dan blijven de zwaardere categorieën die u op uw rijbewijs had ongeldig. 
 • geen examen kunt doen voor categorieën die zwaarder zijn dan wat u in uw bezit had voordat uw rijbewijs ongeldig werd. Pas als u deze weer behaald heeft, mag u examen doen voor een zwaardere categorie. 
 • bij een examen voor een voertuig met aanhanger (BE, CE of DE) uw theorie-examen aflegt voor de onderliggende categorie (B, C of D). Voor de categorie E bestaat namelijk geen theorie-examen. 
 • als u de categorie A, B en BE geschakeld in uw bezit had, het BE-examen ook mag afnemen in een automaat. Heeft u het examen gehaald? Dan mag u ook in een schakelauto rijden.

feedback