Heb ik recht op een vrijstelling bij het halen van mijn vrachtautorijbewijs?

Ja, in sommige gevallen kunt u een vrijstelling krijgen. Bekijk hieronder of u hier recht op heeft.

Ik heb al een vrachtautorijbewijs of ondernemersdiploma
In sommige gevallen heeft u recht op een vrijstelling waardoor u niet alle examens hoeft te doen. Bijvoorbeeld als u al een vrachtautorijbewijs heeft en code 95 daarbij wilt behalen. Bekijk op deze pagina wat voor u geldt.

Hoe krijg ik mijn vrijstelling?
De meeste vrijstellingen worden automatisch verwerkt. U hoeft daarvoor geen apart verzoek bij ons in te dienen. De vrijstellingen voor de ondernemersdiploma’s getuigschrift van vakbekwaamheid binnenlands of grensoverschrijdend vervoer zijn niet geautomatiseerd. Neem dan contact op met de Klantenservice CCV.

Ik doe een mbo-opleiding
Normaal gesproken moet u in het bezit zijn van een autorijbewijs (B) om praktijkexamen C, C1, CE of C1E te mogen doen. Als u een MBO-beroepsopleiding doet, gericht op het beroep chauffeur goederenvervoer, hoeft dit niet. Er moet wel een Verklaring van Rijvaardigheid op uw naam staan. Dat betekent dat u geslaagd moet zijn voor het theorie- en praktijkexamen voor de auto. Maar het rijbewijs hoeft niet aangevraagd te zijn.

Daarnaast moet u kunnen bewijzen dat u een opleiding volgt. Daarvoor moet u voordat het praktijkexamen C, C1, CE of C1E begint een van de onderstaande documenten aan de examinator laten zien:

  • Een geldige onderwijsovereenkomst (OOK).
  • Een geldige beroepspraktijkvormingsovereenkomst (BPVO).
  • Een geldige verklaring van dienstbetrekking waaruit blijkt dat de kandidaat MBO-leerling is.