De rijtest bij ASS is straks alleen nog nodig op advies van de psychiater, wat betekent dit voor mij?

De Gezondheidsraad heeft een advies uitgebracht over mensen met autismespectrumstoornissen (ASS) die het rijbewijs willen halen. De Gezondheidsraad adviseert om examenkandidaten die van de psychiater het advies ‘onbeperkt geschikt’ krijgen geen rijtest meer te laten doen.

Wanneer gaat deze nieuwe regeling in?
De nieuwe regeling gaat in vanaf 1 juli. Vanaf die datum hoeven kandidaten met ASS alleen nog een rijtest te doen als de psychiater dat adviseert.

Waarom moesten kandidaten met ASS eerst altijd een rijtest doen en vanaf 1 juli niet meer?
Volgens de Regeling eisen geschiktheid 2000 moeten mensen met ASS voorafgaand aan het rijexamen altijd verplicht een medische keuring door een psychiater en een rijtest doen. Circa 97% van deze personen wordt na een rijtest (on)beperkt geschikt verklaard. Om kandidaten niet onnodig op kosten te jagen en om de druk op het aantal rijtesten te verlichten heeft het ministerie aan de Gezondheidsraad gevraagd om een advies uit te brengen of een rijtest verplicht moet blijven voor personen met ASS.

Wat zijn vanaf 1 juli de nieuwe voorwaarden om geen rijtest te doen?
U hoeft geen rijtest te doen als:

  • u geen andere aandoening heeft waarvoor een rijtest nodig is.
  • u van de psychiater geen termijnbeperking heeft gekregen.
  • u van de psychiater geen advies voor een rijtest heeft gekregen.
  • u niet eerder een rijtest heeft gedaan, waarvoor een vervolgonderzoek is gestart.

Wat betekent dit als ik al een geplande rijtest heb?

  • Staat de rijtest gepland vóór 14 juni? Dan gaat de rijtest wel door.
  • Staat de rijtest gepland in de periode vanaf 14 juni tot en met 30 juni? Kandidaten waarvoor de psychiater geen rijtest heeft geadviseerd, krijgen vanaf 3 juni bericht. U kunt er dan voor kiezen om de rijtest te annuleren. Na 1 juli krijgt u een besluit of u geschikt bent, zonder een rijtest te hoeven doen.
  • Staat de rijtest gepland op of na 1 juli? Dan krijgt u in de loop van juni bericht waarin staat dat uw rijtest niet doorgaat.

Als u geen bericht krijgt, betekent dit dat de rijtest wél nodig is.

feedback