Aan welke eisen moet ik voldoen om een certificaat of verklaring voor het vervoer van gevaarlijke stoffen te krijgen?

Certificaat ADR
U moet een opleiding hebben gevolgd bij een door het CBR goedgekeurde opleider. Na het succesvol afronden van de opleiding doet u examen voor het ADR-basiscertificaat. Als u bent geslaagd voor het examen, kunt u uw ADR-basiscertificaat aanvragen.

Aanvullende examens
Naast het basiscertificaat zijn er aanvullende examens voor specifieke soorten vervoer van gevaarlijke stoffen. De behaalde specialisaties worden opgenomen op het ADR-basiscertificaat.

Verklaring ADN
Om een ADN-basisverklaring te krijgen moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Leeftijd: u moet minimaal 18 jaar oud zijn.
  • Diploma: u moet minimaal 1 ADN-diploma hebben (Drogeladingschepen, Tankschepen of Drogelading-/tankschepen).
  • Kosten: u moet de kosten voor een ADN-verklaring hebben betaald. Het betalingsverzoek ontvangt u na het versturen van uw aanvraagformulier.

Gas en Chemie
Om uw ADN-verklaring uit te breiden met Gas en/of Chemie, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
  • Diploma: u moet een diploma Gas en/of Chemie hebben.
  • Vaartijdverklaring: u moet een originele op kopie verklaring van vaartijd meesturen. Uit deze verklaring moet blijken, dat u in de periode van twee jaar vóór de examendatum of twee jaar na de examendatum, minimaal één jaar werkzaamheden heeft verricht aan boord van respectievelijk een type G of een type C schip. Deze verklaring wordt afgegeven door de SAB.


Certificaat Veiligheidsadviseur

U moet een opleiding hebben gevolgd op minimaal mbo-niveau. Na het succesvol afronden van de opleiding doet u examen voor het certificaat Veiligheidsadviseur. Als u bent geslaagd voor het examen, kunt u uw certificaat Veiligheidsadviseur aanvragen.

Certificaat VBGS
U moet een opleiding hebben gevolgd. Na het succesvol afronden van de opleiding doet u examen voor het certificaat VBGS (Vakbekwaamheid behandeling gevaarlijke stoffen). Als u bent geslaagd voor het examen, krijgt u uw certificaat thuisgestuurd.