Service

Wanneer theorie- en praktijkexamen auto?

Door corona hebben veel organisaties in Nederland lange wachttijden. Dat geldt helaas ook voor de praktijkexamens van het CBR. Voor die examens kan de wachttijd stijgen tot rond de 20 weken. Het is goed om daarmee rekening te houden. Zorg hierbij voor een goede planning van je rijopleiding, in overleg met je instructeur.

Hieronder zie je hoe lang je gemiddeld moet wachten bij theorie-examens (auto, motor of bromfiets) en bij praktijkexamens auto. Je opleider kan je vertellen wanneer je precies praktijkexamen kunt doen.

Theorie-examen

In de week van 20 november tot en met 26 november duurde het landelijk gemiddeld 2,5 weken, voordat je theorie-examen kon doen voor auto, motor of bromfiets. Deze periode verschilt per examenplaats. Deze verandert steeds door tussentijdse reserveringen of kandidaten die toch niet kunnen komen. Kijk in Mijn CBR voor de meest actuele informatie over wanneer je theorie-examen kunt doen.

Tip: kijk ook eens in een andere examenplaats, soms zijn daar eerder plekjes vrij.

Check wanneer je een theorie-examen auto, motor of bromfiets kunt doen in jouw examenplaats

Praktijkexamen

Landelijk duurde het in de week van 20 november tot en met 26 november gemiddeld 12,8 weken voordat je je eerste praktijkexamen auto kon doen. Voor de herexamens was dat 5,6 weken.

De reserveringstermijnen kunnen voor elke examenplaats hoger of lager zijn. Ook kunnen ze steeds veranderen door nieuwe reserveringen en examens die worden verplaatst. Het ene moment kan de periode bijvoorbeeld 14 weken zijn en het andere moment 10 of 26 weken. Als je de eerste keer zakt, kun je op zijn vroegst na 2 weken weer afrijden. Vanaf je tweede herexamen kun je op zijn vroegst na 7 weken weer afrijden.

Let op: als we bij het CBR een plek vrij hebben, moet die natuurlijk wel passen in de agenda van de opleider én van de examenkandidaat.

Tip: overleg met je instructeur of je ook in een andere plaats examen kunt doen, mogelijk zijn daar eerder plekken vrij.

Check wanneer je praktijkexamen auto kunt doen in jouw examenplaats

Kom goed voorbereid naar je examen

De gevolgen van corona zijn enorm. Door de lockdowns moeten we nog zo'n 250.000 praktijkexamens en toetsen inhalen. Daardoor blijven de wachttijden in 2023 lang.

Dat je langer moet wachten, vinden wij ook heel vervelend. Daarom werken onze examinatoren extra uren en we halen er zoveel mogelijk examinatoren bij. Zelf kun je ook wat doen. Bereid je goed voor op je examen en laat je instructeur inschatten hoeveel rijlessen je daarvoor nodig hebt.

Onze examinatoren zien helaas te vaak dat kandidaten niet genoeg zijn voorbereid. Bijna een kwart van de kandidaten komt twee keer of vaker terug voor het examen. Daarom gelden sinds 10 juli 2023 tijdelijk de volgende regels:

  • Zak je de eerste keer voor het rijexamen auto? Dan kun je op zijn vroegst na 2 weken weer afrijden.
  • Zak je twee keer of vaker voor het rijexamen auto? Dan kun je op zijn vroegst na 7 weken weer afrijden.

Met deze regels willen we stimuleren dat je je beter voorbereidt op je examen. Dan stijgt het slagingspercentage en daalt het aantal herexamens. Zo komen kandidaten sneller aan de beurt.

Tips voor een goede voorbereiding vind je bij de Rijbewijstips. Bekijk ook onze video’s ‘Waarop moet je letten bij het rijexamen’ en ‘De meestgemaakte fouten in het rijexamen. Heb je heel erg last van zenuwen? Veel kandidaten hebben goede ervaringen met een faalangstexamen.

Houd ook de nieuwspagina in de gaten; abonneren is mogelijk.

Wachttijd andere praktijkexamens

Doe je praktijkexamen voor een ander voertuig dan de auto? Het CBR wil graag dat je een praktijkexamen voor de motor, bromfiets of auto met aanhangwagen binnen 7 weken kunt reserveren. Voor de praktijkexamens van CCV is dat 4 tot 6 weken. Helaas zijn de wachttijden op dit moment hoger door de gevolgen van corona. Neem contact op met je rijopleider om te vragen wanneer jij examen kunt doen.