Theorie-examen

Nieuwe vraagsoorten CCV examens

In september 2018 zijn nieuwe vraagsoorten ingevoerd bij de theorie-examens voor Taxi, vrachtauto- en buschauffeurs en het T-examen. Het gaat om: de sleepvraag, de single sleepvraag, de invulvraag en de hotspotvraag.

De volgende invulvragen kan de kandidaat nu tijdens het examen verwachten:

 • Bij de (single) sleepvraag worden voorrangssituaties bevraagd.
 • De hotspotvraag gaat over verkeersborden.
 • Bij de invulvraag wordt gevraagd om de toegestane snelheid in te vullen.

Wijzigingen vraagsoorten vanaf mei 2020

Vanaf 1 mei 2020 worden wijzigingen ingevoerd in de vraagsoorten van de theorie-examens voor Taxi en het T-rijbewijs.
Vanaf 1 juli 2020 worden wijzigingen ingevoerd in de vraagsoorten van de theorie-examens voor ADR Basis en Verlenging.

Het doel van de invoering van nieuwe vraagsoorten is het toekomstbestendig houden van het theorie-examen. Met de invoer van de nieuwe vraagsoorten wordt de voorspelbaarheid kleiner doordat er meer variatie wordt aangebracht. Daarnaast is het toevoegen van sommige nieuwe vraagsoorten prettig voor kandidaten die moeite hebben met lezen. De inhoud van het examen blijft hetzelfde.

Om welke wijzigingen gaat het?

De wijzigingen per 1 mei zijn:

 • In het examen Taxi wordt een uitbreiding gedaan op de invulvraag. Dit betekent dat meerdere onderwerpen in het examen de invulvraag bevatten.
 • In het examen T-rijbewijs worden de sleepvraag, de single sleepvraag, de invulvraag en de hotspotvraag uitgebreid en toegepast op meerdere onderwerpen.
 • Aan het examen Taxi worden nieuwe vraagsoorten toegevoegd. Het gaat om de ja/nee vraag, de volgorde vraag en de multiple response.
 • Aan het examen T-rijbewijs worden nieuwe vraagsoorten toegevoegd. Het gaat om de ja/nee vraag, de volgorde vraag, de multiple response vraag en de matrixvraag.

  De wijzigingen per 1 juli zijn:

  • Aan het examen ADR Basis en verlenging worden nieuwe vraagsoorten toegevoegd. Het gaat om de hotspotvraag en de invulvraag.

  Hoe gaat het bij de nieuwe vraagsoorten?

  Onderstaande filmpjes laten de sleepvraag, de single sleepvraag, de invulvraag, de hotspotvraag, de ja/nee vraag, de volgorde vraag, de multiple respons vraag en de matrixvraag zien.

  Sleepvraag

  Hotspotvraag

  Invulvraag

  Single sleepvraag

  Ja/nee vraag

  Volgorde vraag

  Multiple response vraag

  Matrixvraag

  feedback