Beroepsexamen doen

Theorie-examen

Als u zich goed voorbereidt, kunt u zich beter op uw theorie-examen concentreren. Controleer daarom van te voren welke documenten u moet meenemen en waar u precies moet zijn.

De toelatingseisen, het aantal examenvragen, het aantal fouten dat u mag maken, de tijdsduur en de exameneisen verschillen per examen. Informatie hierover vindt u bij het specifieke examen op de website.

Wat neemt u mee naar het theorie-examen?

 • Neem uw geldige identiteitsbewijs en reserveringsnummer mee. Zonder identiteitsbewijs kunt u geen examen doen. Het reserveringsnummer staat in de reserveringsbevestiging die u heeft ontvangen.
 • Kijk op de reserveringsbevestiging of op de pagina van het specifieke examen, of en welke aanvullende benodigdheden u nog meer mee moet nemen.
 • In de examenzaal mag u alleen uw identiteitsbewijs en de eventueel aanvullende benodigdheden meenemen.

Hoe verloopt het theorie-examen?

In het onderstaande filmpje ziet u de stappen die u moet zetten op het examencentrum en hoe de examenzaal eruitziet:

In het examencentrum

Zorg dat u een kwartier van tevoren op het examencentrum bent. Op het examencentrum volgt u deze stappen:

1. Aanmelden bij de aanmeldzuil

Toets uw reserveringsnummer in en controleer uw gegevens. Dit nummer staat in de reserveringsbevestiging die u heeft ontvangen.

2. Spullen in het kluisje

Stop al uw spullen in een kluisje, behalve uw identiteitsbewijs en de eventueel aanvullende benodigdheden (zie uw reserveringsbevestiging).

3. Wacht tot u aan de beurt bent

Wacht in de wachtruimte en volg de aanwijzingen op de beeldschermen. Daarop ziet u uw reserveringsnummer met daarachter een status:

 • ‘Aangemeld’ betekent: u bent aangemeld voor het examen. Zodra er plaats is, wordt u opgeroepen.
 • ‘Spullen in de locker’ betekent: u bent bijna aan de beurt. Als het goed is, heeft u al uw spullen eerder al in uw kluisje gedaan. Behalve uw identiteitsbewijs en eventueel aanvullende benodigdheden (zie uw reserveringsbevestiging). Check dit nog 1 keer.
 • ‘Ga naar start examen’ betekent: u bent aan de beurt. Meld u bij de balie ‘Start examen’.

4. Inchecken bij de balie ‘start examen’

Hier controleert een medewerker uw identiteitsbewijs en krijgt u uw tafelnummer en eventueel aanvullende bescheiden aangereikt (zie uw reserveringsbevestiging). Hierna gaat u de examenzaal in. Als u last heeft van geluid dan zijn er oordopjes beschikbaar. Deze kunt u bij binnenkomst van de examenzaal zelf pakken uit de houder die aan de muur hangt.

5. Het examen

U neemt plaats in de examenzaal aan de tafel met het juiste tafelnummer. Leg uw identiteitsbewijs op tafel en voer uw reserveringsnummer in. Check of uw e-mailadres klopt en kies dan ‘Start’. Volg de instructies op het scherm. U doorloopt eerst een aantal oefenvragen voordat het examen begint.

6. Einde examen

Als u klaar bent, tikt u op de button ‘Examen beëindigen’. U ziet de examenuitslag op uw scherm. Binnen 24 uur sturen we de uitslag van uw examen ook via e-mail. Heeft u een examen met open vragen gemaakt, dan ontvangt u de uitslag binnen zes weken per post.

7. Fouten terugkijken

De vragen die u fout heeft beantwoord ziet u in een overzicht. U kunt deze vragen twee minuten bekijken. Tik op het vraagnummer om direct naar die vraag te gaan.

8. Inleveren examenbescheiden en examenzaal verlaten

Voordat u de examenzaal verlaat levert u de eventueel door het CBR aangereikte bescheiden in bij de CBR-medewerker in de examenzaal.
U verlaat de examenzaal en haalt uw spullen uit het kluisje. U kunt nu naar huis.

De uitslag

Bent u geslaagd?

Uw uitslag is wellicht voor een beperkte tijd geldig. Controleer de geldigheidsduur van uw examen op de website.

Bent u gezakt?

In de e-mail vertellen we u op welke onderwerpen u extra moet letten bij het leren voor uw volgende theorie-examen.

Hoe werkt een digitaal theorie-examen?

 • U beantwoordt de vraag door op het antwoord te tikken.
 • Tik op 'volgende' om naar de volgende vraag te gaan.
 • U kunt een vraag overslaan door op 'volgende' te tikken.
 • Tik op 'vorige' om naar de vorige vraag te gaan.
 • U ziet boven in uw scherm hoeveel tijd u nog heeft om uw examen te maken.
 • Onder in het scherm ziet u hoeveel vragen u nog moet beantwoorden.
 • Rechtsboven in uw scherm ziet u de icoontjes Hulpmiddelen, Markeren en Overzicht.
 • Bij sommige examens kunt u gebruik maken van hulpmiddelen. Dit is bijvoorbeeld een rekenmachine of een document zoals een wettekst. Als u op het icoontje Hulpmiddelen tikt ziet u welke hulpmiddelen er voor uw examen beschikbaar zijn. Als er bij een vraag een bijlage hoort dan staat dit in de vraag vermeld. U tikt dan op het icoontje hulpmiddelen en vervolgens op bijlagen. Zo ziet u de bijlagen die bij de vraag horen.
 • Wilt u een vraag markeren, bijvoorbeeld omdat u de vraag later nog een keer wilt bekijken, dan tikt u rechts boven in het scherm op het vlaggetje.
 • Het overzichtsscherm krijgt u automatisch te zien aan het einde van het examen. Wilt u het eerder zien? Dan tikt u rechtsboven op het overzichtsicoontje.
 • In het overzichtsscherm kunt u zien welke vragen u heeft overgeslagen en welke vragen u heeft gemarkeerd. Door op een vraagnummer te tikken komt u direct bij die vraag terecht.

Hulpmiddelen en bijlagen