Wat is een rijtest?

Rijtest met de nadruk op ‘zien’

Als u autorijdt, is het erg belangrijk dat u goed kunt zien. U moet goed zicht hebben op waar u rijdt en kunnen reageren op andere weggebruikers en mogelijk gevaar.

Auto-, motor- en T-rijbewijs: wanneer nodigen we u uit voor een rijtest?

Wilt u een auto-, motor- of T-rijbewijs halen of verlengen? Dan nodigen we u in verband met ‘zien’ in de volgende situaties uit voor een rijtest:

 • U ziet minder scherp: een goede gezichtsscherpte is nodig om bijvoorbeeld verkeersborden op tijd te lezen. Hoe hoger uw gezichtsscherpte, hoe beter u op afstand ziet. Een normale gezichtsscherpte ligt tussen de 0,8 en 1,5. Als uw gezichtsscherpte tussen 0,4 en 0,5 ligt, nodigen we u uit voor een rijtest. Is uw gezichtsscherpte lager dan 0,4? Dan kunt u soms via Visio leren autorijden met een bioptische telescoop.
 • U heeft een kleiner of beschadigd gezichtsveld: als u een kleiner gezichtsveld heeft, merkt u minder snel dingen op waar u niet gericht naar kijkt. Bijvoorbeeld als er iets onverwachts gebeurt in uw ooghoek. Een normaal gezichtsveld met twee ogen is ongeveer 180 graden, met één oog is dat ongeveer 150 graden. Om te mogen rijden moet uw gezichtsveld horizontaal 120 graden en verticaal 40 graden zijn. Als uw gezichtsveld kleiner is, mag u alleen rijden na een positieve rijtest en een positief advies van een oogarts.

Vrachtauto- en busrijbewijs: wanneer nodigen we u uit voor een rijtest?

De eisen voor het halen of verlengen van een vrachtauto- of busrijbewijs zijn strenger. Hiervoor moet u twee voldoende functionerende ogen hebben. Er is één uitzondering om toch rijgeschikt verklaard te kunnen worden.

Heeft u een vrachtauto- of busrijbewijs, bent u beroepschauffeur en ziet u zeer slecht met één oog? Heeft uw ene oog een gezichtsscherpte van 0,8 of hoger (normaal) en het andere oog een gezichtsscherpte van minder dan 0,1 (zeer slecht)? Dan kunt u na een aanpassingsperiode van 3 maanden weer geschikt worden verklaard voor een vrachtauto- of busrijbewijs. Daarvoor is een positief advies van de oogarts nodig, een verklaring van uw werkgever en een positieve rijtest. Uw rijbewijs is dan geldig voor beperkt gebied, maximaal voor heel Nederland.

Waar letten we op tijdens de rijtest met nadruk op ‘Zien’?

 • Positie kiezen op de weg
  We toetsen of u op de juiste plek op de weg rijdt en blijft rijden en of u daarbij goed rekening houdt met het overige verkeer, obstakels en de inrichting van de weg.
 • Besluiten nemen
  We toetsen of u uw beslissingen weloverwogen neemt. En of u daarmee het andere verkeer niet hindert of in gevaar brengt.
 • Aandacht verdelen
  We toetsen of u uw aandacht goed kunt verdelen tussen de bediening en de besturing van het voertuig en het verkeer om u heen. Ook in ingewikkelde verkeerssituaties.
 • Waarnemen (bij minder scherp zien)
  We toetsen of u zich in alle omstandigheden op tijd kunt oriënteren. Zonder gevaarlijke situaties te veroorzaken of anderen te hinderen.
 • Waarnemen (bij een kleiner of beschadigd gezichtsveld)
  We toetsen of u uw kijktechniek aanpast om uw kleinere of beschadigde gezichtsveld te compenseren.