Hoe kan ik rijden met...

een beroerte

Als u een beroerte krijgt, kan dit een hersenbloeding, herseninfarct of TIA zijn. De gevolgen van een beroerte kunnen gevaarlijk zijn in het verkeer. Een beroerte kan invloed hebben op uw lichamelijke en cognitieve vaardigheden. Het kan zijn dat u minder goed ziet, u last heeft van vermoeidheid of u minder goed kunt bewegen. Ook is er een kans dat u een nieuwe bloeding of infarct krijgt. Daarom gelden er extra regels als u wilt autorijden en een beroerte heeft gehad. U vindt de regels in paragraaf 7.6 van de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Gebruikt u medicijnen? Voor rijden met medicijnen gelden aparte regels.

Wanneer geef ik door aan het CBR dat ik een beroerte heb gehad?

Ik heb al een rijbewijs en heb een herseninfarct of TIA gehad
Heeft u een herseninfarct of TIA gehad? Bespreek dan met uw arts wat de gevolgen zijn voor autorijden. Volgens de wet mag u minimaal 2 weken of 3 maanden niet rijden. Hoe lang u niet mag rijden, hangt af van de klachten die u heeft na het infarct. Als u geen klachten heeft, is het verstandig om na 2 weken een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u wel klachten heeft, kunt u 3 maanden na het infarct een Gezondheidsverklaring invullen. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden. Als u een groot rijbewijs heeft, gelden er strengere regels. Deze leest u onderaan de pagina.

Ik heb al een rijbewijs en heb een hersenbloeding gehad
Heeft u een hersenbloeding gehad door een misvorming van een hersenvat? Bespreek dan met uw arts wat de gevolgen zijn voor autorijden. Volgens de wet mag u minimaal 6 maanden niet rijden. Dit geldt ook als u een behandeling krijgt om een nieuwe hersenbloeding te voorkomen: dan mag u tot minimaal 6 maanden na de behandeling niet rijden. Aan het einde van deze periode vult u een Gezondheidsverklaring in. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Ik twijfel of ik veilig kan rijden
Twijfelt u of u veilig kunt blijven rijden? Bespreek dit dan met uw arts. Hij of zij kan helpen inschatten of u klachten heeft die invloed hebben op het rijden en of het verstandig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u na het gesprek met uw arts nog steeds twijfelt, raden we u ook aan een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Ik ga rijexamen doen
Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Zo kan het CBR onderzoeken of mensen gezond genoeg zijn om te rijden. In uw geval geeft u hierop aan dat u een beroerte heeft gehad. Het CBR onderzoekt dan of het veilig is voor u om te rijden.

Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?

Als u op de Gezondheidsverklaring invult dat u een beroerte heeft gehad, krijgt u bericht van het CBR dat u naar een arts moet. Met informatie van de arts bepaalt het CBR of u veilig de weg op kunt. Als het CBR meer informatie nodig heeft, gaat u ook naar een neuroloog voor onderzoek. De kosten voor het onderzoek betaalt u zelf. Eventueel doet u ook een rijtest. Voor de rijtest hoeft u niet te betalen. Met informatie van de arts of artsen en eventueel de resultaten van de rijtest bepaalt het CBR of u de weg op kunt.

Of u rijgeschikt bent, hangt af van de lichamelijke en mentale problemen die u heeft door de bloeding of het infarct, hoe groot de kans is op een nieuwe bloeding of infarct, en of en wanneer u een behandeling heeft gehad. Het speelt ook mee of u last heeft van epileptische aanvallen. Het kan ook dat het CBR u rijgeschikt verklaart onder voorwaarden. U mag dan rijden, maar met een of meerdere aanpassingen in de auto. Als dit zo is, hoort van ons onder welke voorwaarden u mag rijden.

Mag ik naar mijn eigen arts, revalidatiearts of neuroloog?
Als u de Gezondheidsverklaring heeft ingevuld, krijgt u bericht van het CBR. Hierin staat of u naar uw eigen arts kunt. Als u na de afspraak bij de arts ook naar een neuroloog gaat, krijgt u een verwijzing van het CBR naar een neuroloog die rijbewijskeuringen doet. Wanneer u geen epilepsie heeft, dan mag uw revalidatiearts ook het rapport insturen.

Hoelang is mijn rijbewijs geldig?

Als uit de beoordeling blijkt dat u rijgeschikt bent, krijgt u een rijbewijs voor bepaalde of onbepaalde tijd. Hoe lang uw rijbewijs geldig is, hangt af van uw situatie. Een rijbewijs voor onbepaalde tijd is 10 jaar geldig en kunt u verlengen zonder een Gezondheidsverklaring in te vullen. Een rijbewijs voor bepaalde tijd is maximaal 5 jaar geldig. Als dit rijbewijs verloopt, vult u weer een Gezondheidsverklaring in en onderzoekt het CBR opnieuw of u veilig de weg op kunt.

Wat betekent code 100 op mijn rijbewijs?

Het kan zijn dat het CBR na het onderzoek besluit dat u code 100 op uw rijbewijs krijgt. U kunt uw rijbewijs dan alleen gebruiken voor privégebruik en woon-werkverkeer. U kunt dus wel naar uw werk rijden, maar niet rijden als beroepschauffeur. Of u code 100 op uw rijbewijs krijgt, hangt af van uw situatie.

Heeft u code 100 gekregen en heeft u uw rijbewijs nodig voor uw werk? Dan kunt u code 101 aanvragen. Met deze code kunt u maximaal 4 uur per dag rijden voor uw werk. U kunt geen beroep uitoefenen waarbij u mensen in de auto vervoert, zoals taxichauffeur. Ook kunt u niet werken als rijinstructeur.

Ik heb of wil een vrachtwagen- of busrijbewijs

Voor een groot rijbewijs gelden strengere regels dan voor een rijbewijs voor een auto, motor en tractor. Als u een herseninfarct of TIA heeft gehad, mag u volgens de wet minimaal 4 weken niet rijden in een vrachtwagen of bus. Hoe lang u niet mag rijden, hangt af van de klachten die u heeft na het infarct. Het is verstandig om aan het einde van deze periode een Gezondheidsverklaring in te vullen.