Hoe kan ik rijden met...

een slaapstoornis

Heeft u een slaapstoornis, bijvoorbeeld een obstructief slaapapneusyndroom (OSAS), narcolepsie of hypersomnolentie? Dan kunt u last hebben van extreme slaperigheid of moeheid. Of zelfs plotseling in slaap vallen. En dat is gevaarlijk in het verkeer. Daarom gelden er extra regels als u wilt autorijden en een slaapstoornis heeft. Alle regels over rijden met een slaapstoornis vindt u in paragraaf 7.3 van de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Gebruikt u medicijnen? Voor rijden met medicijnen gelden aparte regels.

Wanneer geef ik door aan het CBR dat ik een slaapstoornis heb?

Ik ga rijexamen doen
Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Zo kan het CBR onderzoeken of mensen gezond genoeg zijn om te rijden. In uw geval geeft u hierop aan dat u overdag weleens last heeft gehad van abnormale slaperigheid. Het CBR onderzoekt dan of het veilig is voor u om te rijden.

Ik heb al een rijbewijs
Heeft u een slaapstoornis en twijfelt u of u veilig kunt blijven rijden? Bespreek dit dan met uw arts. Hij of zij kan helpen inschatten of de slaapstoornis risico’s oplevert tijdens het rijden en of het verstandig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u na het gesprek met uw arts nog steeds twijfelt, raden we u ook aan een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?

Als u op de Gezondheidsverklaring invult dat u overdag last heeft van abnormale slaperigheid, krijgt u bericht van het CBR met een verwijzing naar een neuroloog of longarts. Of u naar een neuroloog of longarts gaat, hangt af van welke slaapstoornis u heeft.

De neuroloog of longarts geeft informatie over de ernst en behandeling van de slaapstoornis. Op basis van deze informatie bepaalt het CBR of u veilig de weg op kunt. De kosten voor het onderzoek betaalt u zelf. Als het CBR meer informatie nodig heeft om te bepalen of u veilig kunt rijden, doet u ook een rijtest. Voor de rijtest hoeft u niet te betalen.

Het CBR kan u rijgeschikt verklaren als u minimaal 2 maanden lang een effectieve behandeling heeft gehad. Het kan ook dat het CBR u rijgeschikt verklaart onder voorwaarden. U mag dan rijden, maar met een of meerdere aanpassingen in de auto. Als dit zo is, hoort van ons onder welke voorwaarden u mag rijden.

Mag ik naar mijn eigen arts?
Als u de Gezondheidsverklaring heeft ingevuld, krijgt u bericht van het CBR. Hierin staat of u naar uw eigen arts kunt.

Hoelang is mijn rijbewijs geldig?

Ik heb slaapapneu
Als uit de beoordeling blijkt dat u rijgeschikt bent, krijgt u een rijbewijs dat maximaal 3 jaar geldig is. Als dit rijbewijs verloopt, onderzoekt het CBR opnieuw of u veilig kunt rijden. Hoe lang uw rijbewijs geldig is, hangt af van uw situatie.

Ik heb narcolepsie of hypersomnolentie
Als uit de beoordeling blijkt dat u rijgeschikt bent, krijgt u een rijbewijs voor bepaalde of onbepaalde tijd. Hoe lang uw rijbewijs geldig is, hangt af van uw situatie. Een rijbewijs voor onbepaalde tijd is 10 jaar geldig en kunt u verlengen zonder een Gezondheidsverklaring in te vullen. Een rijbewijs voor bepaalde tijd kan ook korter dan 10 jaar geldig zijn. Als dit rijbewijs verloopt, vult u weer een Gezondheidsverklaring in en onderzoekt het CBR opnieuw of u veilig de weg op kunt.

Als u een groot rijbewijs wilt halen of verlengen, gelden er strengere regels. Deze regels leest u hieronder.

Ik heb of wil een vrachtauto- of busrijbewijs

Voor een groot rijbewijs gelden strengere regels dan voor een rijbewijs voor een auto, motor en tractor.

Ik heb slaapapneu
Als u slaapapneu heeft, kan het CBR u rijgeschikt verklaren als u minimaal 3 maanden lang een effectieve behandeling heeft gehad. Als u rijgeschikt bent, krijgt u een vrachtauto- of busrijbewijs voor maximaal 1 jaar. Als uw rijbewijs verloopt, vult u weer een Gezondheidsverklaring in en onderzoekt het CBR opnieuw of u veilig kunt rijden. Zo houden we in de gaten of u veilig de weg op kunt met een bus of vrachtauto.

Ik heb narcolepsie
Als u narcolepsie heeft, kunt u geen groot rijbewijs halen of verlengen.

Ik heb hypersomnolentie
Heeft u hypersomnolentie? Dan kan het CBR u rijgeschikt verklaren als u minimaal 2 maanden lang een effectieve behandeling heeft gehad. Als u rijgeschikt bent, krijgt u een vrachtauto- of busrijbewijs voor maximaal 5 jaar. Als dit rijbewijs verloopt, onderzoekt het CBR opnieuw of u veilig kunt rijden. Zo houden we in de gaten of u veilig de weg op kunt met een bus of vrachtauto.