Hoe kan ik rijden met ADHD of ADD?

Mag ik wel of niet rijden met medicijnen?

Ik gebruik medicatie voor ADHD of ADD, mag ik hiermee rijden?

ADHD-medicatie kan een positief effect hebben op het rijgedrag. Daarom mag u met de meeste ADHD-medicijnen gewoon autorijden. U kunt meestal veilig rijden met methylfenidaat, dexamfetamine en modafinil. Houdt u zich wel altijd aan de voorgeschreven dosering. Heeft u last van bijwerkingen? Dan is het verstandiger om even niet te rijden. Overleg wel altijd met uw arts of u mag rijden met de medicijnen die u gebruikt.

Op rijveiligmetmedicijnen.nl kunt u kijken met welke medicijnen u veilig kunt rijden.

Ik ga voor het eerst een medicatie gebruiken voor ADHD of ADD. Mag ik meteen autorijden?

Er wordt geadviseerd de eerste paar dagen van de behandeling niet te gaan autorijden. Na een paar dagen zijn de meeste mensen gewend aan de medicatie. Het is ook verstandiger om een paar dagen niet te rijden als de dosering omhoog gaat. Of als u van medicijn verandert. Pas nadat u minimaal drie dagen de nieuwe dosering gebruikt, mag u weer rijden. Heeft u last van bijwerkingen? Dan is het verstandiger om even niet rijden.

Tip: Houd zelf bij hoe het rijden met de medicijnen gaat. Bijvoorbeeld door in de wenperiode uw rijgedrag elke dag een cijfer te geven.

Hoe zit het met dexamfetamine?

Op amfetamine is de drugswet van toepassing. Dit betekent dat deelname aan het verkeer met dit middel verboden is. En dat het gebruik hiervan kan worden aangetoond door middel van een speekseltest. Als u dexamfetamine gebruikt, zal de speekseltest een positief resultaat geven op amfetamine.

Aangehouden door de politie?
Als u veilig rijdt en geen overtredingen maakt, is de kans klein dat u staande wordt gehouden door de politie. Toch kan het gebeuren dat de politie u vraagt mee te werken aan een speekseltest. Dit doet de politie alleen wanneer zij vermoedt dat iemand drugs heeft gebruikt. Als u dexamfetamine gebruikt vanwege uw ADHD, zal de test aangeven dat u amfetamine heeft gebruikt. Vertel altijd dat u dexamfetamine als medicijn gebruikt, dan noteert de politie dat.