Hoe kan ik rijden met ADHD of ADD?

Langs een specialist bij ADHD, ADD of autisme

Heeft u ADHD, ADD of autisme? Dan gaat u, na het invullen van de Gezondheidsverklaring, langs bij een psychiater voor een onderzoek. Mogelijk moet u ook een rijtest doen. Zo kunnen we goed beoordelen of u veilig kunt rijden. De geschiktheidseisen zijn vastgelegd in de wettelijke Regeling eisen geschiktheid 2000.

Wat moet u doen?

 1. Vul de Gezondheidsverklaring volledig in op Mijn CBR. U logt in en ondertekent met DigiD met sms-controle. U betaalt de verklaring met IDeal. U vult alleen in dat u ADHD of ADD heeft als u op dit moment de diagnose heeft. Is de behandeling voor uw 16e verjaardag door een arts gestaakt, gebruikt u geen medicijnen en heeft u geen klachten meer? Vul dan ‘nee’ in bij de vraag over ADHD en ADD.

 2. U ontvangt direct de ontvangstbevestiging van uw ingediende Gezondheidsverklaring per mail en via Mijn CBR.

 3. Als u op de Gezondheidsverklaring één of meer vragen met ‘ja’ heeft beantwoord, moet u naar een arts en/of specialist. Bij ADHD, ADD en autisme is dat een psychiater. U ontvangt hierover zo snel mogelijk een bericht via Mijn CBR, inclusief de benodigde document(en) en verwijzing(en). Bij het bericht vindt u tevens ZD-code(s) waarmee de arts uw informatie snel en digitaal kan invullen en naar ons toe kan sturen. Maak een afspraak met de arts en/of specialist(en).

  Wilt u liever naar een andere specialist, dan kunt u meestal een afspraak maken bij een onafhankelijke specialist. Doet u voor het eerst rijexamen en heeft u ADHD, ADD of autisme, dan hoeft u niet te wachten op de verwijzing en kunt u direct een afspraak maken met een andere specialist. Wilt u met ADHD, ADD of autisme uw rijbewijs verlengen? Neem dan vooraf eerst telefonisch contact op met het CBR om dit te bespreken, dan sturen wij u een nieuwe verwijzing. Neem een printje van alle berichten en uw identiteitsbewijs mee naar de afspraak.

 4. De psychiater onderzoekt u en vult de formulieren in.

 5. U mag de ingevulde formulieren altijd inzien: maak of vraag een kopie voor uw eigen administratie.

 6. De psychiater adviseert of u een rijtest moet doen. U ontvangt hierover bericht via Mijn CBR. De meeste klanten ontvangen dit bericht na ongeveer 14 weken.

 7. Een arts van het CBR beoordeelt met de informatie van de psychiater of u een rijtest moet doen.
 8. Als de rijtest goed verloopt, krijgt u via Mijn CBR het besluit van het CBR dat u rijgeschikt bent. Uw rijschool kan het praktijkexamen voor u aanvragen of u kunt langs bij de gemeente om uw rijbewijs te vernieuwen.

  Goed om te weten

  • Het is belangrijk dat het onderzoek wordt gedaan door een psychiater die onafhankelijk is, de rijbewijseisen goed kent en kennis heeft van ADHD, ADD of autisme spectrumstoornissen. U kunt dus alleen een psychiater kiezen die hiervoor door het CBR is aangewezen. U vindt een onafhankelijke psychiater via de Specialistenzoeker.

  • De psychiater moet u de gelegenheid bieden om het de formulieren vooraf in te zien en eventuele feitelijke onjuistheden te corrigeren.

  • U kunt het verzenden van het rapport naar het CBR blokkeren. De psychiater geeft dan aan het CBR door dat u gebruikmaakt van het blokkeringsrecht. Dit heeft als gevolg dat het CBR gedurende een jaar geen nieuwe Gezondheidsverklaring in behandeling neemt. U kunt in deze periode geen praktijkexamen doen.

  • De kosten voor het onderzoek rekent u zelf af met de psychiater. Het CBR heeft geen invloed op de prijs. De maximumtarieven voor rijbewijskeuringen worden vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Meer informatie hierover vindt u op PUC Overheid .