Hoe kan ik rijden met ADHD of ADD?

Kan ik autorijden met ADHD of ADD?

Mensen met ADHD of ADD hebben in meer of mindere mate last van aandachts- en concentratieproblemen. Daardoor kan autorijden soms lastiger zijn. Het is daarom belangrijk dat u uw symptomen herkent en deze onder controle houdt om veilig te kunnen rijden. Als het niet goed voelt om te rijden, raden wij u aan om in gesprek te gaan met uw arts.

Wat zijn de risico’s van rijden met ADHD of ADD?

In het verkeer is het belangrijk alert te zijn en de juiste beslissingen te nemen. Voor sommigen mensen met ADHD of ADD is dit lastiger. Ook kan impulsief gedrag veilig autorijden negatief beïnvloeden. Wanneer personen met ADHD of ADD ook andere gezondheidsproblemen hebben of verschillende medicijnen slikken, kan dit gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer. Met ADHD en ADD-medicijnen vermindert u de symptomen, waardoor u beter functioneert. Ook in het verkeer.

De risico’s voor rijden met ADHD of ADD zijn voor iedereen anders. Als u uw symptomen niet kunt verminderen met bijvoorbeeld medicijnen of therapie, kan dit voor onveilige situaties zorgen. Ook wanneer u start met medicijnen, de dosis verandert of u andere medicijnen krijgt, is het verstandig om pas te rijden wanneer u gewend bent aan de medicijnen. Sommige mensen met ADHD of ADD hebben ook last van andere gezondheidsproblemen, zoals een depressie of een angststoornis. Ook komt misbruik van alcohol en of drugs vaker voor. Dit zorgt ervoor dat mensen met ADHD of ADD meer risico lopen als zij de weg op gaan.

Wat bespreek ik met mijn eigen arts?

Twijfelt u of u veilig de weg op kunt? Bijvoorbeeld doordat u last heeft van uw ADHD- of ADD-symptomen? Dan kunt u hierover in gesprek gaan met uw arts. Dit mag ook uw huisarts zijn. Hij of zij kan u helpen inschatten wat de risico’s zijn van rijden met ADHD of ADD. Uw arts kan u ook helpen uw symptomen te verminderen als deze een probleem opleveren. Bijvoorbeeld met medicijnen of met behulp van therapie. Als dit tijdelijk niet lukt, dan kunt u samen bespreken of tijdelijk niet rijden verstandiger is. Of u kunt ervoor kiezen om door het CBR te laten beoordelen of u geschikt bent om te rijden met ADHD of ADD. Dit doet u door de Gezondheidsverklaring in te vullen.

Heeft u de diagnose ADHD of ADD als kind gekregen en is de behandeling voor uw 16e verjaardag gestopt? Dan hoeft u de ADHD of ADD niet op de Gezondheidsverklaring in te vullen. Het is wel belangrijk dat u niet meer onder behandeling bent. En dat u geen klachten meer heeft of medicijnen meer gebruikt.

Heeft u andere vragen over AD(H)D of leven met AD(H)D? Bezoek dan ook de website van Impuls & Woortblind. Hier vindt u uitgebreide achtergrondinformatie en tips.