Hoe kan ik rijden met epilepsie?
Wel of niet rijden na een epileptische aanval
Heeft u al een rijbewijs en kreeg u een epileptische aanval? Ga dan direct naar uw neuroloog om de gevolgen hiervan te bespreken. Dit geldt voor alle soorten epileptische aanvallen. Dus ook epilepsie aanvallen tijdens uw slaap. Na een aanval mag u volgens de wet een periode niet rijden, voor uw eigen veiligheid en die van anderen.
- Heeft u een auto- of motorrijbewijs (categorie A,B, BE of T) en was het de eerste keer dat u een epileptische aanval heeft gehad? Dan mag u in het algemeen 6 maanden niet rijden.
- Heeft u al vaker een aanval gehad? Dan mag u in het algemeen 12 maanden niet rijden.
Krijgt u in de periode dat u niet mag rijden nog een aanval? Dan mag u vanaf de laatste aanval 12 maanden niet rijden. Ga na elke aanval naar uw neuroloog om te bespreken wat de gevolgen zijn.
Heeft u een groot rijbewijs?
Voor het besturen van een vrachtauto of bus gelden er strengere regels:
- Was het de eerste keer dat u een epileptische aanval had en gebruikt u geen epilepsiemedicijnen? Dan mag u 5 jaar niet rijden. Als u na 2 jaar geen nieuwe aanval heeft gekregen en geen epilepsiemedicijnen nodig heeft gehad, kunt u het CBR laten onderzoeken of u al eerder veilig kunt rijden.
- Heeft u al vaker een aanval gehad? Dan mag u 10 jaar niet rijden. Heeft u na 5 jaar geen nieuwe aanval gekregen en heeft u in deze periode geen epilepsiemedicijnen nodig gehad? Dan kunt u het CBR laten onderzoeken of u al eerder veilig kunt rijden.
Periode voorbij? Vul de Gezondheidsverklaring in
Krijgt u tijdens de periode waarin u niet mag rijden geen nieuwe epileptische aanval? Of krijgt u alleen epileptische aanvallen in uw slaap of aanvallen die geen invloed hebben op het rijden? Dan meldt u dit bij het CBR. Melden doet u door het insturen van een Gezondheidsverklaring via Mijn CBR. Dit doet u meteen nadat de wettelijke aanvalsvrije periode is afgelopen. U ontvangt dan formulieren van het CBR die een neuroloog moet invullen. Het CBR onderzoekt op basis van de Gezondheidsverklaring en de informatie van de neuroloog of u weer veilig de weg op kunt. Twijfelt u of het zinvol is om een Gezondheidsverklaring in te vullen? Overleg dan eerst met uw neuroloog.
Geldigheid van uw nieuwe rijbewijs
Blijkt uit het onderzoek dat u veilig de weg op kunt? Dan bepaalt het CBR ook hoe lang uw nieuwe rijbewijs geldig is. Dit is maximaal 2 jaar. Ook krijgt u code 105 op uw rijbewijs. Verlengen we uw rijbewijs daarna weer, dan is dat maximaal 3 jaar geldig. Als we uw rijbewijs na deze 3 jaar weer verlengen, is dat onbeperkt geldig. Zo bekijken we regelmatig of u veilig kunt blijven rijden.
Heeft u een groot rijbewijs en epilepsie?
Als u een groot rijbewijs heeft, is uw rijbewijs maximaal 1 jaar geldig. Verlengen we uw rijbewijs daarna, dan is dat maximaal 3 jaar geldig. En als we na die 3 jaar uw rijbewijs weer verlengen, is dat maximaal 5 jaar geldig.
Tip: Stuur direct een Gezondheidsverklaring in aan het einde van de periode waarin u niet mag rijden. U kunt met de verwijzing van het CBR een afspraak inplannen met uw neuroloog. Dan kan uw neuroloog direct onderzoeken of u weer veilig kunt rijden en de formulieren voor het CBR invullen.
De precieze regels vindt u in paragraaf 7.2 van de Regeling eisen geschiktheid 2000.